Либерецки край

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Либерецки край
Liberecký kraj
Liberec Region CoA CZ.svg Flag of Liberec Region.svg
Liberecky kraj.svg
Данни
Регион: Бохемия
Админ. център: Либерец
Площ: 3 163 km²;
Население: 428 291 (06/2005)
Гъстота: 135 д/km²;

Либерецкият край (на чешки:Liberecký kraj или Liberecko) е един от краевете на Чешката република. Разположен е в северната част на страната в историческия регион Бохемия. Административен център на края е град Либерец.

География[редактиране | edit source]

Либерецкият край е вторият най-малък по територия край в Чешката република след Карловарския, ако не броим столицата-край Прага. На изток и югоизток граничи с Храдец Краловския край, на юг - със Средночешкия или Среднобохемски край, на запад с Устецкия край, на северозапад с провинция Саксония в Германия, а на североизток с Долносилезийското войводство в Полша. Съставен е от следните четири окръга (от запад на изток) - Чешколипски, Либерецки, Яблонецки и Семилски. В момента делението на окръзи не е официално административно, но традицията е толкова силна, че все още много неща (например автомобилните номера) се делят по окръзи.

История[редактиране | edit source]

Население[редактиране | edit source]

Стопанство[редактиране | edit source]

Вижте също[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]

Godło Węgier Административно деление на Чехия

Височински крайЗлински крайКарловарски крайКраловохрадецки крайЛиберецки крайМоравско-силезки крайОломоуцки крайПардубицки крайПилзенски крайПрагаСреднобохемски крайУстецки крайЮжнобохемски крайЮжноморавски край