Литекс Моторс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Литекс Моторс АД)
Litex Motors
ТипЧастна
ИндустрияАвтомобилна промишленост
Основаване2008 г.
ОснователГриша Ганчев
Закриване2017 г.
СедалищеСофия, България
Изпълнителен директорИлия Терзиев
Продуктиавтомобили
Уебсайтgreatwall.bg
Litex Motors в Общомедия

„Литекс Моторс“[1] е бивша българска автомобилна компания, която произвежда леки автомобили от китайската марка Great Wall[2] от есента на 2011 г.

Great Wall Hover H6 изложен на пистата на стадион „Васил Левски“, по време на Финала за Купата на България по футбол ЦСКА – Монтана 1:0, 24 май 2016 г.

На 27 февруари 2017 г. фирмата подава молба за обявяване в несъстоятелност пред Софийския съд.[3][4]

Предприятие[редактиране | редактиране на кода]

В дружеството „Литекс моторс“ 92% от акциите са на Гриша Ганчев, а 8% – на „Корпоративна търговска банка“ АД. Има капитал от 20 млн. лева. Предмет на дейността на „Литекс моторс“ е проектирането и производството на леки автомобили, мотоциклети, мотопеди и други превозни средства, внос и търговия с резервни части и принадлежности, горива и масла, автосервизна и ремонтна дейност[5]. Централата на компанията е на адрес 1756 София, Litex Tower, улица „Лъчезар Станчев“ 3.

Завод[редактиране | редактиране на кода]

Заводът за автомобили на „Литекс Моторс“ се намира в село Баховица, в близост до град Ловеч. Официално е открит на 21 февруари 2012 г. от министър-председателя Бойко Борисов. Той е съвместна инвестиция на китайската автомобилна компания Great Wall Motor и българската „Литекс моторс“. Заводът обхваща площ от 500 000 m².

Автомобилите са предназначени за националния и европейските пазари. Към 2013 г. се предлагат градският модел Voleex C10, пикапът Steed 5 и джипът Hover H5[6].

През декември 2013 г. на церемония в присъствието на министър Драгомир Стойнев е изпратена първата пратка автомобили Great Wall за износ за Европа. По думите на изпълнителния директор на „Литекс моторс“ Илия Терзиев „до момента в завода са произведени 2170 автомобила“.[7]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]