Лодос

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Лодос е силен югозападен вятър, който може епизодично да преобладава в Егейско и Мраморно море, както и целогодишно по средиземноморското крайбрежие на Турция. Лодосът често води до образуването на високи вълни и може да причини внезапни бури.[1] Думата „лодос“ е турска, произлиза от гръцката дума „нотус“ и оригинално означава „южен вятър“.

Преобладаващото образувано от вятъра повърхностно течение в Егейско море е в посока северозапад–югоизток, но около двадесет пъти годишно вятърът се променя на юг и вместо към Средиземно море духа в посока към Черно море. Ако това продължи достатъчно дълго време, повърхностното течение също се обръща, създавайки опасности за моряците. Опасността за тях е в резултат на това, че лодосните ветрове започват внезапно при тихо време, без предизвестие,[1] и силата им може да достигне 9 – 10 по скалата на Бофорт. Повечето морски съдове не могат да плават при такива условия.

Лодосните ветрове се наблюдават между октомври и април с пиков сезон през декември. По време на силен лодос, особено през месец декември, големите кораби се предупреждават да не минават през Босфора, а в някои моменти проливът е затворен за всякакъв морски трафик заради повърхностните течения, които лодосът променя.[1] Морските съдове са най-уязвими от тези повърхностни течения, ако не са на скорост или имат проблем с двигателите, като единственото решение за кораба тогава е да пусне котва, но в Босфора няма достатъчно дистанция за такава мярка.

Когато духа лодосът, ветровете в Черноморските проливи започват да се променят в ранните утринни часове. Черноморските течения също се влияят от лодоса. Най-силни са в следобедните часове и често утихват нощем, но понякога лодосните ветрове продължават дни наред без прекъсване.[1] Подобни ветрове духат и в регионите на Адриатическо и Йонийско море.

Освен топлите води от юг, лодосът носи също и пясък от Сахарската пустиня.[2]

Една от улиците в рибарското селище Ченгене скеле на юг от Бургас носи името „Лодос“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г Lodos (Wind), geographyrealm.com. Последен достъп: 09.04.2022.
  2. Saharan Dust over the Mediterranean Sea, EarthObervatory.Nasa.com, 01.02.2015. Последен достъп: 09.04.2022.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Lodos в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​