Лубанг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лубанг
Lubang
Плаж на остров Лубанг.
Карта
Страна Филипини
Адм. единицаЗападен Миндоро
АкваторияТихи океан
Площ185 km²
Население28 267 души (2010)
153 души/km²
Най-висока точка417 m н.в.

Лубанг (на филипински: Lubang) е остров в Южнокитайско море, принадлежащ на Филипините.

Разположен е на 20 km северозападно от остров Миндоро и е най-големият остров от архипелаг Лубанг. Самата група острови се намира на 115 km югозападно от столицата Манила и е съставен от 7 острова.[1] Островът е разделен между две общини, а най-голямото селище е град Лубанг в северозападната част на острова.

География[редактиране | редактиране на кода]

Лубанг е остров с вулканичен произход и е гъсто покрит с гори. В близост са разположени островите: Амбил (1882 души към 2010 г.), Кабра (2839 души към 2010 г.) и Голо, а също така и редица плитчини, рифове и скали, образуващи архипелаг Лубанг. Островът има хълмиста повърхност. Дължината му достига 30 km, а ширината – 8,5 km. Най-високата точка на о. Лубанг е с надморска височина от 417 m.

На острова живеят приблизително 28 267 души към 2007 г.[2] Площта му е 185 km².[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално островите са населени от етническа група от висайците. До 1900 г. на островите живеят висайци и тагали.[1] Испанците построяват крепост на Лубанг, наречена Сан Висенте.

След Втората световна война, Хиро Онода, японски офицер от военното разузнаване, се укрива в джунглите на острова, когато американците превземат Филипините. Той водил продължителна и смъртоносна война срещу американските и по-късно срещу филипинските войски и полиция, не вярвайки на вестите, че войната е свършила. 29 години след края на войната, през март 1974 г. той официално е освободен от длъжност и напуска острова.[3]

Администрация[редактиране | редактиране на кода]

Административна карта на Западен Миндоро.

Административно островите са част от провинция Западен Миндоро и са подчинени на две общини: Лубанг и Лоок. Община Лубанг покрива северозападната част на острова (в това число и остров Кабра), докато Лоок покрива останалата югоизточна половина плюс Амбил, Голо и други острови.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Основните отрасли на острова са риболов и земеделие – отглеждат се ориз, чесън, фъстъци и зеленчуци. В днешно време бързо се развива и туризма, тъй като Лубанг предоставя чисти води, крайбрежия от бял пясък и места подходящи за гмуркане.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Lubang Island“ и страницата „Лубанг (остров)“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.