Мелнишка епархия (Богомилска църква)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мелнишка епархия
Местно имеEcclesia Melinguae
ЦъркваБогомилска църква
СтранаВизантия
ЦентърМелник
Дата на закриваневероятно XΙΙΙ век

Мелнишката богомилска епархия (на латински: Ecclesia Melinguae) е богомилска църковно-административна единица, засвидетелствана във II половина на XII век с център в град Мелник, тогава във Византия. Мелнишката община е представена на еретическия събор в град Сан Феликс дьо Караман, Южна Франция, в 1167 година от Никита, епископа на Константинополската богомилска община, на която е била подчинена.[1] На събора Никита инструктира събралите се катарски епископи:

Помолихте ме да ви кажа дали правилата на ранната църква са умерени или строги. Казвам ви, че Седемте църкви на Азия бяха различни и отделени, и че нито една от тях не правеше нещо, което по някакъв начин да противоречи на друга. Сега църквите на Романия, Драговица, Мелник, България и Далмация са различни и отделни и никоя от тях не прави нещо, което да противоречи на друга. Затова те са в мир помежду си. Правете и вие така.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Енциклопедия „Пирински край“, том I. Благоевград, Редакция „Енциклопедия“, 1995. ISBN 954-90006-1-3. с. 102.
  2. Edward, Peters (еditor). Heresy and Authority in Medieval Europe. Documents in Translation. Philadelphia, University of Pennsylvania Press, 1980. ISBN 0812211030. с. 122.