Миа Вашиковска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Миа Вашиковска
Миа Вашиковска през 2015 г.
Миа Вашиковска през 2015 г.
Родена
Активностот 2004 г.
Значими ролиАлиса в Алиса в страната на чудесата
Уебсайт
Миа Вашиковска в Общомедия

Миа Вашиковска (на английски: Mia Wasikowska, vɑːʃiˈkɒfskə) е австралийска актриса.

Става известна с ролята си на Софи в американския сериал „Психотерапия“, излъчен по HBO. След поредица от малки роли се появява в главната роля във филм от най-чаканите на Тим Бъртън – „Алиса в страната на чудесата“ от 2010 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Вашиковска е родена и отраснала в Канбера, Австралия. Майка ѝ е фотографка от Полша, а баща ѝ е австралийски художник. Тя е средното от 3 деца в семейството, има по-голяма сестра и по-малък брат. В свободното си време се изявява като фотографка.

Обучавана е като балерина, още на 9 години. На 14-годишна възраст желанието ѝ за балет намалява: „Започнах да бъда много негативна по отношение на физическото съвършенство“.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 2004 г. става носителка на първата си награда с участие в двусерийната австралийска сапунка All Saints. През 2006 г. се появява във филма Suburban Mayhem, за който получава награда за „Млада актриса“ от наградите AFI. Играе в няколко късометражни австралийски филма.

През 2008 г., след дълго търсене, Тим Бъртън избира Васиковска да играе главната роля в „Алиса в страната на чудесата“. Тя изпълнява ролята на 19-годишната Алиса, която се връща в Страната на чудесата, заедно с Джони Деп, Хелена Бонам Картър и Ан Хатауей.

Избрана филмография[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]