Музей Соломон Гугенхайм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсенеМузей в САЩ
Соломон Гугенхайм
Guggenheim museum exterior.jpg
Населено място Горен Ийст Сайд, Ню Йорк
Тематика изкуства
Основан 1959
Архитект Франк Лойд Райт
Допълнителна информация
Адрес Пето авеню и 89та улица
Официална уеб-страница
http://www.guggenheim.org/new-york

Соломон Гугенхайм (на английски: Solomon R. Guggenheim Museum) е известен музей, разположен в район Горен Ийст Сайд на Манхатан, Ню Йорк.

Сградата е постоянен дом на именита колекция от творби на импресионизма, постимпресионизма, ранен модерн и съвременно изкуство. Провеждат се също и специални експозиции. Музеят отваря врати на 21 Октомври 1959 г., ставайки 2-ия музей на Фондация Соломон Р. Гугенхайм.

Автор на проекта е архитектът Франк Лойд Райт. Сградата се превръща в знакова творба в съвременната архитектура. През 1992 г. е извършена мащабна реконструкция. Добавено е новопроектирано крило с цел разширяване на експозиционната площ. Автори на пристройката са архитектите от студио Гуатми и Сийгъл.

Интериорен изглед от атриума

История[редактиране | edit source]

интериорен изглед от атриума

Соломон Гугенхайм започва да колекционира произведения на изкуството през 1929 г. Отваря 1-ия си музей в Ню Йорк през 1939 г. Колекцията нараства с бързи темпове, поради което през 1943 г. Гугенхайм и съветникът му Рибей пишат писмо до Франк Лойд Райт с молба да се заеме с проектирането на сграда за настаняване на експозициите. Проектът струва на Райт 15 год., 700 скици и 6 пълни комплекта с работни чертежи. Докато той проектира, Рибей се залавя с търсене на подходящ градски терен за разполагане на постройката. В крайна сметка се спират на парцел на 5-то авеню, между 88-ма и 89-та улица, с гледка право към Сентръл парк.

През есента на 1959 г. - 10 год. след смъртта на Соломон Гугенхайм и 6 мес. след смъртта на самия Франк Лойд Райт, музеят отваря врати за широката публика.[1]

През 2008 г. сградата на музея е регистрирана като национално културно-историческо богатство.

пощенска марка от 1966 г., изобразяваща Франк Лойд Райт на фона на музея

Бележки[редактиране | edit source]

  1. Chronology: 1920s-1960s (guggenheim.org)

Външни препратки[редактиране | edit source]