Мултиметър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Мултицет)
Направо към: навигация, търсене
Цифров мултиметър с функции за измерване на честота, температура, проверка на биполярни транзистори и автоматичен избор на обхватите

Мултиметърът, наричан още мултимер или мултицет (професионален жаргон, от немското Multizet), е многофункционален измервателен уред, който има възможността да измерва различни електрични величини. В най-простия случай той съчетава функциите на волтметър и амперметър (за постоянен и променлив ток) и омметър (разпространено е названието амперволтомметър). Показанието е цифрово или аналогово (стойностите се отчитат чрез скала и стрелка). Захранването обикновено е с батерии, но има модели, които се захранват от мрежоата или чрез слънчеви батерии.

С развитието на техниката възможностите на мултиметъра стават все по-многобройни, размерите му — все по-малки, а точността му — по-голяма. Съвременните мултиметри могат да измерват например и честота, капацитет, температура, параметри на транзистори, магнитни величини и др. Вграждат се различни полезни функции като автоматична смяна на обхватите, калибриране, памет за минали измервания, самоизключване.

==[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]