Народно читалище „Димчо Дебелянов – 1960“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Народно читалище
„Димчо Дебелянов – 1960“
Информация
Основана1960 г.;
преди 64 години
 (1960)
Положениесъществуващо
СедалищеСофия, квартал „Яворов“, България
Сайтddebelyanov.com

Народното читалище „Димчо Дебелянов – 1960“ е читалище, организирано в новопостроения жк „Ленин“ и носи името на Владимир Ленин до 1993 г., когато е преименувано на поета Димчо Дебелянов.

След проведено допитване до обществеността и с решение № 11 на Столичния общински съвет читалище „Ленин“ сменя името си. Първоначално се започва дейност, без да му е отредено подходящо помещение и без съответстваща материална база. Първите книги за библиотеката са подарени от жители на квартала и от Полиграфическия комбинат „Димитър Благоев“, разположен недалеч от него. През 1961 г. на читалището е предоставена сграда на ъгъла между улица „Цар Иван Асен II“ и булевард „Ситняково“, впоследсвие разрушена поради разширението на алея „Яворов“. Така на читалището вместо тях са предоставени две отдалечени едно от друго помещения. От 1972 г. библиотеката се настанява в сграда, съседна на бившия ресторант „Ропотамо“, а детските школи заемат помещенията на сладкарница „Тинтява“.[1]

За своята активна просветна дейност с Указ № 829 от 11 март 1985 г. НЧ „Димчо Дебелянов“ е наградено с орден „Кирил и Методий“ II степен[1] и почетен знак и грамота от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (2016).

Читалищна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Школи [1]
Школа по пиано
Школа по китара
Школа по солфеж
Школа по класически балет
Школа по рок и поп пеене
Школа по изобразително изкуство
Хор за стари градски песни „Романтика“

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Информация за читалище „Димчо Дебелянов – 1960“ // so-slatina.org. Посетен на 14 февруари 2024.