Национална агенция за академичен обмен (НАВА)

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Национална агенция за академичен обмен (на полски Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej, съкратено NAWA) е държавно юридическо лице със

седалище във Варшава, работещо в областта на интернационализирането на висшето образование и науката.

Агенцията е създадена на 1 октомври 2017 година с цел подкрепа на мобилността на студенти, докторанти и учени.[1]Основната ѝ мисия е да подкрепя академичния обмен и международното сътрудничество, за да бъде увеличен потенциалът на полската наука и на полското висше образование. Главна задача на НАВА е да провежда дългосрочна политика на подкрепа на академичната мобилност и да популяризира офертите на полските висши училища в международен мащаб, което включва реализация на специални програми, насочени към студентите и научните кадри в Полша и извън нейните граници.

НАВА предвижда да реализира изцяло дългосрочната полска държавна политика във връзка с подкрепата на индивидуалната академична мобилност, целяща увеличаване на дидактичния и научен потенциал, както и да презентира извън границите на Полша полското висше образование и полския език.

Агенцията предоставя финансови средства на: студенти и докторанти, участници в подготвителни курсове във връзка с предстоящо обучение на полски език, на научни работници или научни звена, на лица с научна степен най-малко доктор, доктор по изкуствата или друга еквивалентна степен, придобита в чужбина. Освен изброените, за финансова подкрепа от средствата на НАВА могат да кандидатстват: лица, заминали в чужбина с цел преподаване на полски език като чужд, учебни заведения и научни центрове, неправителствени организации и звена от сектора на публичните финанси, чиято дейност цели интернационализирането на висшето образование и науката.

Надзорът върху дейността на Агенцията се осъществява от министъра, отговарящ за въпросите на висшето образование.[2]

В НАВА функционира десетчленен Съвет на Националната агенция за академичен обмен, в чийто състав влизат представители на обществени центрове и институции. Съветът предлага насоките за развитие на Агенцията и разглежда плановете и отчетите за дейността ѝ.

Структурата на НАВА включва Дирекция и десет отдела. Понастоящем директор на Агенцията е Гражина Жебровска.

Задачите на агенцията включват: Иницииране и реализация на дейности, подкрепящи международния академичен обмен и процесите на интернационализация на полските висши училища и научни единици; Разпространение на информация за полската система на висшето образование и на науката; Популяризиране на полския език извън границите на Република Полша.

Програмна оферта на агенцията:

  • Programy dla Naukowców – Програми за учени и изследователи
  • Programy dla Instytucji – Програми за институции
  • Programy dla Studentów – Програми за студенти
  • Programy Języka Polskiego – Програми за полски език

Освен това агенцията разпространява информация за полската система на висше образование и наука.

NAWA е създател на кампанията Ready, Study, Go! Poland (RSGP), чиято цел е да предоставя информация за Полша като перспективна дестинация за образование и научни изследвания. Кампанията RSGP е фокусирана върху посещение на образователни панаири по целия свят, управление на уеб страница go-poland Архив на оригинала от 2020-03-23 в Wayback Machine. и множество промоционални проекти.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Виж новините със заглавие „Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej“ в сайта Wikinews
  2. Ustawa z dnia 7 lipca 2017 r. o Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej (Dz.U. z 2017 r. poz. 1530)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej в Уикипедия на полски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​