Нов дворец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Нов дворец
Saray-ı Cedid-i Amire
Карта Местоположение в Одрин
ВидДворец
МестоположениеОдрин, Турция
СтилОсманска архитектура
СобственикТурция
Нов дворец в Общомедия

Новият дворец (на турски: Saray-ı Cedid-i Amire) или още и Одринските сараи (на турски: Edirne Sarayı) е османски дворец и резиденция в Одрин от периода на формиране на еничарския корпус до превземането на Константинопол (1453). Днес дворецът е в реставрация и възобновяване от 2008/2009 г.

Намира се северозападно от града в гора на брега на Тунджа и заема площ от около 3/3,5 декара. [1]

История[редактиране | редактиране на кода]

След пренасянето на османската столица от Бурса в Одрин възниква като ловна резиденция на султана. Построен по инициатива на Мурад II и реализиран при управлението на Мехмед II от Шахбедин паша. Непрекъснато дострояван с нови павилиони, фонтани и сгради дворецът достига апогея си при управлението на Мехмед IV и великите везири Кьопрюлю.

Използван до XIX век като място за отдих, разтуха и резидиране от султаните Сюлейман I, Селим II, Ахмед I, Мехмед IV, Ахмед II, Мустафа II и Ахмед III, Одрин с двореца му западат след истанбулското въстание с края на епохата Кьопрюлю.

В двореца са сключени всички исторически одрински мирни договори в периода от разцвета на Османската империя до последния белязал с три години края на еничарството с корпуса му.

До XXI век са се запазили 10 от около 100 съществували в миналото сгради. От 1874 г. запуснатият дворец се използвал за арсенал и по тази причина по време на освобождението на България е взривен с цел мунициите да не попаднат в руски ръце. [2][3]

Фотогалерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]