Окото на света

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Окото на Света)
Окото на света
The Eye of the World
АвторРобърт Джордан
Първо издание1990 г.
САЩ
Оригинален езиканглийски
Жанрфентъзи
Видроман
ПоредицаКолелото на времето
ПредходнаНова пролет
СледващаВеликият лов

Окото на света (на английски: The Eye of the World) е първата книга от фентъзи-поредицата Колелото на времето от американския писател Робърт Джордан. За първи път романът е публикуван от Tor Books и излиза на 15 януари 1990.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

„Окото на света“ е фокусирана около животите на група млади хора от Емондово поле в Две реки – Ранд ал-Тор, Матрим Каутон, Перин Айбара, Егвийн ал-Вийр и Нинив ал-Мийра.

Емондово поле неочаквано е нападнато от Тъмните сили – страховити тролоци и мърдраал, които, изглежда, се целят особено в Ранд, Мат и Перин. Надявайки се да спасят селото от по-нататъшни атаки, младите мъже и Егвийн напускат селото, придружени от Айез Седай Моарейн Дамодред, нейния Стражник Лан Мандрагоран и веселчуна Том Мерилин. По-късно към тях се присъединяват амбулантът Падан Фейн и Нинив ал-Мийра, Премъдрата на Емондово поле.

Преследвани от нарастващ брой тролоци и мърдраали, бегълците са принудени да търсят убежище в изоставения град Шадар Логот – място, където дори Тъмните сили се страхуват да влязат, заради злия Машадар, който се крие там. Напускайки града, пътниците се разделят.

Ранд, Мат и Том пътуват до Бели мост на ладия по реката, където Мерилин е наранен, докато осигурява на Мат и Ранд да избягат от мърдраал. В Кемлин, където двамата пристигат пеша след много премеждия, Ранд се сприятелява с огиер на име Лоиал. Докато разглежда града и се опитва да види заловения Лъжедракон Логаин, Ранд пада в дворцовата градина. Там той среща Елейн Траканд, щерка-наследница на Андор, и нейните братя Гавин Траканд и Галад Дамодред. Ранд е заведен пред кралица Мургейз и нейната съветничка Айез Седай, Елайда, Прорицава, че Ранд е опасен. Въпреки това кралицата го освобождава.

Междувременно Егвийн и Перин пътуват към Кемлин в компанията на Илиас Мачира, мъж, който може да комуникира с вълци и който твърди, че Перин има същата способност. Тримата се натъкват на легион Чеда на Светлината. Перин убива двама Бели плаща, след като те убиват един от вълците, и е пленен и осъден на смърт. Моарейн, Лан и Нинив спасяват Егвийн и Перин от лагера на Чедата. Заедно те пътуват към Кемлин, където се събират с Ранд и Мат. Ранд казва на Моарейн, че Мат е станал подозрителен и затворен, и тя определя „болестта“ му като зараза, получена от рубинена кама, взета от него в Шадар Логот. Мат трябва да пътува към Тар Валон, за да бъде Изцелен.

Лоиал предупреждава Моарейн за заплаха спрямо Окото на света, която е потвърдена от живите и смущаващи сънища на Ранд, Мат и Перин. Окото на света е било създанено от Айез Седай преди Тъмния да поквари Сайдин, и е скрито в Погибелта. Охранява се от Сомешта, известен в приказките като Зеления човек, и съдържа един от седемте печата на затвора на Тъмния, знамето на Луз Терин Теламон и Рога на Валийр.

Лоиал води групата през Пътищата (друмове, изградени от преливащи мъже, които сега са покварени от същото зло, мърсящо сайдин), за да достигнат Окото. Те навлизат в Погибелта и откриват и Окото, и Зеления човек. Окото се оказва басейн, пълен със сайдин, чист и непокварен. Другарите са изненадани от Отстъпниците Агинор и Балтамел. Балтамел загива от ръката на Зеления човек, а Агинор и Ранд се борят за власт над Окото. Ранд побеждава Отстъпника и, воден от чист късмет, успява да победи Баал-Замон със сайдин, както и да унищожи тролокската армия, нападнала Граничната държава Шиенар.

След това Ранд с ужас осъзнава, че е преливал Единствената сила и е обречен на безумие и ужасна смърт. Разкрива се убеждението на Моарейн, че Ранд е Прероденият Дракон.

Теми и препратки[редактиране | редактиране на кода]

Робърт Джордан заявява, че съзнателно е създал Две реки по подобие на Графството в Средната земя. Съществуват и други силни връзки с Властелинът на пръстените, особено идеята за безтелесния и невидим Тъмен господар, сравнението на мрачната земя Мордор с Такан-дар, както и на Шайол Гул с Ородруин, очевидни прилики между тролоци и орки, мърдраали и Назгули, Падан фейн и Ам-гъл, Лан и Арагорн, Моарейн и Гандалф (не и на външен вид), огиери и енти. „Окото на света“ е Bildungsroman, в който млади хора израстват, преживяват нови неща и поемат тежки отговорности. Друга силна тема в книгата е природата на доверието; хората от Две реки трябва да разчитат на Моарейн, но се страхуват, че тя ги манипулира и ги използва за свои цели.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]