Патанджали

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Патанджали
основател на религиозно философска школа, свързана с йога практиките
Патанджали 
Роден: III в. пр.н.е.
Индия
Починал: II в. пр.н.е.
Индия

Патанджали (на санскрит: पतञ्जलि) е древноиндийски мъдрец, философ, основател на религиозно-философска школа (даршани). Дава определението за „йога“ — непораждане на колебания/вихри в ума при разполагане в удобна поза; както и за „асани“ — удобна поза, в която умът се намира в безкрайно спокойствие. Преподава на учениците си техниката „Непораждане на вихри в съзнанието“ чрез асани и пранями — за осъществяването на контрол върху ума и достигане на състояние на тъждественост с Брахман. Счита се за автор и съставител на запазеният и до днес писмен труд „Йога сутри“ („Йога нишки“), наброяващ при различните преводи, компилации и тълкувания средно 185-195 сутри.

Според някои източници представлява просто легендарно, митично име, олицетворяващо петима автори на трактата. Основания за последното твърдение, макар и твърде произволно, има в близката родственост на всички индоевропейски езици.

Някои автори го отъждествяват дори с друг негов едноименник лингвист, автор на общирни коментари към санскритската граматика.

Изследвания[редактиране | edit source]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за
  • Шибенду Лахири. Йога сутрите на Патанджали. С., Сдружение „Шибенду Лахири“, 2010, 592 с.