Погреб за боеприпаси

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Барутните погреби на форта „Великий Князь Константин“

Погреб за боеприпаси e защитено от разрушение (в т.ч. и на кораба) помещение за съхраняване на взривни вещества и боеприпаси.

Погребите за боеприпаси се делят на артилерийски,[1] минни, торпедни и други. Оборудвани са със стелажи, сандъци, шкафове, система за вентилация, за охлаждане и контрол над влажността и обработка на въздуха, система за гасене на пожари, контролно-измервателни прибори и сигнални средства.

Във ВМФ на Русия вратите на погребите за боеприпаси се маркират с литера „Б“ (боезапас).

Барутни погреби[редактиране | редактиране на кода]

Частен случай са барутните[2] (бомбовите) погреби.[3] Като правило се разполагат между фортовете, в зоната на артилерийските батареи, най-често в две линии, и освен това в центъра на крепостта.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Артиллерийские погреба//Военная энциклопедия: в 18 т./ под ред. В. Ф. Новицкого и др. – СПб.; М.: Тип. т-ва И. В. Сытина, 1911 – 1915.
  2. Пороховые погреба//Военная энциклопедия: в 18 т./ под ред. В. Ф. Новицкого и др. – СПб.; М.: Тип. т-ва И. В. Сытина, 1911 – 1915.
  3. Бомбовые погреба//Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: в 86 т. (82 т. и 4 доп.). – СПб., 1890 – 1907.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Погреб боеприпасов“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​