Подолски рок фестивал

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Подолският рок фестивал (на руски: Подольский рок-фестиваль), официално Фестивал на самодейните рок групи „Подолск-87“ (Фестиваль самодеятельных рок групп „Подольск-87“), е фестивал на руския рок, състоял се в Подолск, Московска област от 11 до 13 септември 1987 година.

Според музикалния наблюдател Сева Новгородцев фестивалът в Подолск става определящо събитие за историята на руския рок[1]. Наричано е Съветски Удсток[2]. На фестивала присъстват 40 хил. зрители[3].

Организатори на фестивала са председателят на Подолския рок клуб Пьотър Колупаев (Пётр Колупаев), директорът на Зеления театър на Подолския градски парк „Талалихин“ Марк Рудинщейн (казвал по-късно, че Подолският рок фестивал е най-доброто, което е направил в живота си[4]), както и Сергей Гурев и Наталия Комарова[5].

По спомените на организаторите фестивалът в последния момент е забранен. Колупаев обаче успява да вземе разрешение за провеждането му чрез телефонен разговор с Нина Жукова - заместник-министърка на културата на РСФСР, представяйки мероприятието за „конкурс на заводската самодейност“.

За поддържане на реда за времето на провеждане на фестивала спешно е извикана дивизията „Дзержински“ на вътрешните войски на СССР.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Барабанов Б. Подмосковный Вудсток // Коммерсантъ, 5 октября 2012. Посетен на 5 март 2015.
  2. Подольск – 87: секс, комсомол, рок-н-ролл
  3. Шамсутдинов, К. Рок годности // Коммерсантъ, 10 октября 2012. Архивиран от оригинала на 3 декември 2012. Посетен на 10 октомври 2012.
  4. Александр Долгов. Советский Вудсток. Рок-фестиваль в Подольске // Fuzz, 1997. Архивиран от оригинала на 2014-02-02. Посетен на 21 януари 2013.
  5. 25-летний путь в никуда // Архивиран от оригинала на 2015-02-22. Посетен на 2015-05-28.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Подольский рок-фестиваль“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​