Портал:Математика/Избрани статии

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Това е архив на избраните статии на Портал Математика.

Най-скоро публикуваните статии са най-горе!

20 февруари 2006[редактиране на кода]

Теорията на графите е клон от математиката, който изучава свойствата на графите.

Граф

Графът е абстрактна структура, която представя връзките между отделните елементи на дадено множество. Всеки член на това множество се нарича връх, а връзката между два върха се нарича ребро. Наименованята връх и ребро идват от най-често използваното визуално представяне на графа, както е показано на фигурата. Върховете са оцветени в черно, а ребрата — в зелено.

29 януари 2006[редактиране на кода]

Неформално множеството на комплексните числа може да се разгледа като „разширение“ на множеството на реалнитe числа, в което уравнението x2 = -1 има решение. По-късно се оказва, че комплексният анализ е важна част от математиката. Например има интеграли на реални функции, които могат да бъдат решени само когато функцията се разгледа като функция на комплексна променлива с имагинерна част нула.

Един от най-нагледните начини на формално описание на комплексните числа, а и на числата изобщо е с помощта на теорията на множествата.

Наредената двoйка реални числа z=(a,b) се нарича комплексно число, където a се нарича реална част, а b — имагинерна част на z. Означават се така: Re z = a, Im z = b.