Портал:Фентъзи/Избран писател/5

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Клайв Стейпълс Луис (на английски: Clive Staples Lewis), известен повече като К.С. Луис, е северноирландски писател, литературен критик, професор, теолог и християнски апологет.

Добива известност с художествените си произведения „Писма на Душевадеца“, „Хрониките на Нарния“ и „Космическа трилогия“.

Луис е близък приятел с Дж.Р.Р.Толкин и двамата са водещи фигури във факултета по англицистика в Оксфордския университет и в литературния клуб „Инклинги“. Според мемоарите си „Застигнат от радостта“ Луис е покръстен скоро след раждането му, но през юношеството си се отдалечава от вярата. Благодарение на влиянието на Толкин и други приятели, на 32-годишна възраст Луис се завръща в Англиканската църква.

През 1956 г. се жени за американската писателка Джой Грешъм, по-млада от него със 17 години, която умира четири години по-късно от рак на 45-годишна възраст. Луис умира три години след нея от бъбречна недостатъчност. Кончината му е слабо отразена в медиите, тъй като на същия ден, 22 ноември 1963 г., е застрелян президентът на САЩ Джон Кенеди и почива друг известен писател – Олдъс Хъксли.

Книгите на Луис са преведени на над 30 езика и от тях са продадени милиони екземпляри. Книгите, съставляващи „Хрониките на Нарния“, са най-популярни и са адаптирани за сцена, телевизия, радио и кино. още ...