Последният печели

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Последният печели
Жанркуиз шоу
Водещ(и)Орлин Горанов
Страна България
Езикбългарски
Сезони4
Епизоди581
Продукция
Изпълнителен продуцентThe Good Company
Времетраене60 минути
Разпространение
ТВ каналБНТ 1
КартинаHD 16:9
Излъчванеот 7 септември 2020 г.
Външни препратки
Официален уебсайт

„Последният печели“ е българско забавно-познавателно семейно куиз шоу. Предаването стартира на 7 септември 2020 г. и се излъчва от понеделник до петък от 19:00 по БНТ 1.

Сезони[редактиране | редактиране на кода]

Сезон ТВ канал Водещ Епизоди Период на излъчване
1 БНТ 1 Орлин Горанов 194 7 септември 2020 – 25 юни 2021
2 8 септември 2021 – 6 юли 2022
3 193 12 септември 2022 – 30 юни 2023
4 11 септември 2023 –

За играта[редактиране | редактиране на кода]

Участват четирима играчи. Играта се състои от три кръга с различни сфери на познанието, в които въпросите са с различна точкова стойност. След всеки кръг отпада по един участник – този, който е с най-малък брой точки след завършване на кръга. Победител в епизода е участникът с най-много точки след края на трети кръг. Той печели правото да играе в следващия епизод.[1]

Рекордът по количество победи в играта се държи от Борис Русев, който записва 34 поредни победи.

Той е следван от Димитринка Илиева, която постига 25 победи, а Мартин Иванов и Атанас Атанасов записват по 18 победи.

Специални издания[редактиране | редактиране на кода]

На 24 декември 2021 г. е излъчено специално издание на шоуто. В него участват Тити Папазов, Мария Илиева, Люба Пашова и Георги Любенов. Правилата на този специален епизод са променени. В първи кръг сферите на познание са посветени на участниците и съответният участник няма правото да отговори на въпрос свързан с него. Във втори кръг преминават и четиримата участници, но само двамата с най-висок резултат след завършването му се изправят един срещу друг в трети кръг.

На 24 май 2022 г. предаването излъчва специално празнично издание. В него участват ученици и студенти. Това са Явор Генов, студент от Великотърновския университет, Велислава Великова, също студент от Великотърновския университет, Ради Асенов – ученик във Видинското Средно училище „Цар Симеон Велики“, национален шампион по История за 10 клас и областен шампион за 6 и 11 клас, Влади Дюлгеров – ученик на Националната гимназия за древни езици и култури.

През февруари 2023 г. започват да се излъчват специалните издания на предаването – „Лига на шампионите“. В рамките на 1 месец се изправят едни срещу други бивши финалисти на шоуто, записали повече от една победа.

На 24 май 2023 г. предаването излъчва специално празнично издание. В него участват изявени участници от неделното шоу „Това го знам“.

На 1 ноември 2023 г. се излъчва специално празнично издание на предаването, по случай Деня на народните будители. Участници, които са успели да запишат повечко победи, се изправят срещу 34-кратния рекордьор Борис. Той отпада в трети кръг и така спира участието си в предаването. След този епизод до края на годината продължава излъчването на специалните издания, в които се дава втори шанс на участници, които не са успели да запишат победа в играта.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]