Пристигането на влака

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пристигането на влака
L'arrivée d'un train à La Ciotat
РежисьориОгюст Люмиер
Луи Люмиер
ПродуцентиОгюст Люмиер
Луи Люмиер
ОператорЛуи Люмиер
Филмово студиоЛюмиер
РазпространителЛюмиер
Жанркъсометражен
документален
Премиера1895
Времетраене50 секунди
Страна Франция
Езикням филм
Цветностчерно-бял
Външни препратки
IMDb Allmovie
Пристигането на влака в Общомедия

„Пристигането на влака“ (на френски: L'arrivée d'un train à La Ciotat) е френски късометражен документален ням филм, заснет от продуцентите и режисьори Огюст и Луи Люмиер в края на 1895 година и показан за първи път пред публика през януари 1896 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Филмът показва навлизането на влак, теглен от парен локомотив в гарата на френския крайбрежен град Ла Сиота, родно място на братята Люмиер. Камерата е заснела посрещачи, които стоят на перона в очакване на влака. Той влиза в гарата, спира и пътниците започват да слизат от самостоятелно обособените купета във вагоните, подпомагани от посрещачите.

Продукция[редактиране | редактиране на кода]

Снимките на филма протичат към края на 1895 година на гарата в град Ла Сиота. Камерата е била позиционирана стационарно, гледайки перона по диагонал, което създава илюзията, че пристигащият влак ще излезе от екрана.

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

  • Филмът е асоцииран с една градска легенда, добре известна в света на киното. Тя разказва, че когато за първи път е бил излъчен пред публика (25 януари 1896 година), зрителите са били толкова много изумени от движещото се изображение на влак в пълен размер, идващ директно срещу тях, че са се разбягали, пищейки към задната част на салона.
  • Противно на една друга легенда, филма не е бил включен в програмата на първия комерсиален киносеанс на братята Люмиер, състоял се на 28 декември 1895 година в сутерена на „Гранд Кафе“ на „Булеварда на капуцините“ в Париж.
  • През 2020 г. беше създадена мащабирана и озвучена версия на класически B&W филм: Пристигане на влак в La Ciotat, Братята Люмиер, 1896 г. в 4K резолюция и 60 fps.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата L'Arrivée d'un train en gare de La Ciotat в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​