Пристигането на делегатите за фотографския конгрес в Лион

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пристигането на делегатите за фотографския конгрес в Лион
Neuville-sur-Saône: Débarquement du congrès des photographes à Lyon
РежисьориЛуи Люмиер
ПродуцентиЛуи Люмиер
В ролитеОгюст Люмиер
Пиер-Жул-Сезар Янсен
ОператорЛуи Люмиер
Филмово студиоЛюмиер
РазпространителЛюмиер
Жанркъсометражен
документален
Премиера12 юни 1895
Времетраене48 секунди
Страна Франция
Езикням филм
Цветностчерно-бял
Външни препратки
IMDb
Пристигането на делегатите за фотографския конгрес в Лион в Общомедия

„Пристигането на делегатите за фотографския конгрес в Лион“ (на френски: Neuville-sur-Saône: Débarquement du congrès des photographes à Lyon) е френски късометражен документален ням филм от 1895 година, заснет от режисьора и продуцент Луи Люмиер и с участието на Огюст Люмиер и Пиер-Жул-Сезар Янсен. Той е един от първите филми, създадени от братята Люмиер.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Филмът показва, как делегатите на конгреса и няколко дами слизат от кораба на пристанището. Някои от тях се спират и поздравяват снимащия ги оператор. На заден план се вижда мост над реката.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Продукция и реализация[редактиране | редактиране на кода]

Снимките на филма протичат на 11 юни 1895 година по време на организираната за участниците в конгреса на „Фотографското общество“ в Лион екскурзия по река Сона, когато те слизат на кея в град Нювил-сюр-Сон. В наши дни на това място е поставена паметна плоча в чест на проведените там снимки. Някои от делегатите, виждайки камерата, реагират поздравявайки оператора. Един от тях дори се опитва да фотографира случващото се.

Филмът е бързо монтиран и още на 12 юни 1895 година е излъчен пред делегатите при закриването на конгреса, което може да се счита за първата в света демонстрация на кинохроника. За първи път обаче е излъчен пред масовата публика по време на програмата на комерсиалния киносеанс на братята Люмиер в сутерена на „Гранд Кафе“ на „Булеварда на Капуцините“ в Париж на 28 декември 1895 година.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Прибытие делегатов на фотоконгресс в Лионе“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​