Публичен сектор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Публичен сектор, понякога наричан държавен сектор, е онази част от държавата, уреждаща продукцията, доставката и алокацията на стоки и услуги за управлението или за гражданите, независимо дали национално, регионално или локално/муниципално.

Примери за публичен сектор могат да варират между предоставянето на социално осигуряване, администрирането на градското планиране и организирането на отбраната, както и други.

Организацията на публичния сектор (държавната собственост) може да приеме различни форми, включително:

  • Директна администрация, финансирана чрез данъци; доставящата организация като цяло няма специфични изисквания, за да изпълни критерии за търговски успех и решенията за продукция са обвързани с управлението.
  • Корпорации, които са публична собственост, в някои контексти, особено промишленост, държавни предприятия - те се различават от директната администрация по това, че имат по-голяма търговска свобода и се очаква да оперират в съответствие с търговските критерии, и производствените решения обикновено не са взимани от управлението (макар че цели могат да бъдат полагани за тях от правителството).
  • Частичен аутсорсинг (например ИТ услуги), смята се за модел на публичния сектор.

Гранични форми:

  • Изцяло аутсорсинг или контрактуване с частно притежавана корпорация, която доставя услуга в полза на правителството. Това се смята за смесица от операции от частния сектор с публично притежаване на придобивки, макар че някои форми на контрол на частния сектор и или риск са такива, че може да не се смята за част от публичния сектор.

Въпреки тяхното име държавните компании не са част от публичния сектор, те са специфичен вид компания от частния сектор, която може да предлага своите акции за продажба на широката публика.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Public sector“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.