Раков (Ченстохова)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Раков (Ченстохова)
RKS Raków Częstochowa SA
Емблема на футболния клуб
Прозвище„червено-сините“
Основан15 март 1921 г.  (на 103 г.) като СФК „Раковия“
ДържаваПолша
СтадионРКС Раков“,
Ченстохова, Полша
Капацитет4200
Президент Войцех Циган
Старши треньор Давид Шварга
ПървенствоЕкстракласа
2022/23 Шампион
Уебсайтwww.rksrakow.pl
Екипи и цветове
Домакин
Гост
Трети екип
Раков в Общомедия
Стадион РКС Раков

Раков (Ченстохова) (на полски: RKS Raków Częstochowa) е полски футболен клуб от град Ченстохова, Полша. Състезава се в Екстракласа, висшата лига на Полша. Домакинските си мачове играе на „РКС Раков“ в Ченстохова с капацитет 4200 зрители.

История[редактиране | редактиране на кода]

Клубът е създаден през 1921 г. като „СФК Раковия“ в село Ракув, което се влива при разширението на град Ченстохова през 30-те години на миналия век.

Финалист в купата на Полша през 1967 година, където губи с 0:2 от „Висла“ (Краков). От 1994 до 1998 години играе в Екстракласа.

В края на 90-те години и началото на новото хилядолетие клубът има много проблеми. Първо изпадат във Втора лига, а още на следващия още по-надолу в Трета. Тогава клубът е напуснат от спонсора си, местната стоманодобивна фабрика. След това на футболистите е разрешено да преминат в други клубове. Така отборът е принуден да играе с юноши, а резултатът е плачевен. Следват катастрофални резултати, дори двуцифрени, а в крайното класиране отборът е с голова разлика 16:139 и 7 точки и...изпадане в Четвърта лига. Отборът играе там четири години. При новият президент Валдемир Борковски нивото се вдига закратко. Той напуска през 2009/10 и клубът изпада в отчайващо положение, като голяма част от футболистите не получават и заплатите си.

Тогава се появява бившия футболист на клуба Якуб Блашчиковски. По това време той е полски национал и играч на Борусия Дортмунд. Той подпомага клуба със завидна сума.

През 2011 отборът е в трета дивизия, и към него се присъединява Микел Свижевски. Той влиза в управата на клуба със своята IT компания „x-com“, която и до днес е лидер в Полша в продажбата на компютри и техника. През 2019/20 Ракув отново влиза в полската Екстракласа. Още на следващия сезон отборът става вицешампион и печели Купата и Суперкупата на Полша. През настоящия сезон 2022/23 той е вече и шампион на Полша.

Предишни имена[редактиране | редактиране на кода]

Години Име
1921 СФК[1] „Раковия“
1927 РСК[2] „Раков“
1951 Обединен спортен союз „Стал“ при меткомбината в Ченстохова
1956 РКС „Раков“
2002 СК[3] „Раков“
от 2011 РКС „Раков“ Ченстохова СА

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

Български футболисти[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Спортен-футболен клуб
  2. Работнически спортен клуб
  3. Спортен клуб
  4. Mogielnicki, Paweł. Poland – List of Cup Finals // Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation, 11 May 2018. Посетен на 20 June 2018.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]