Рибарят и неговата душа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рибарят и неговата душа
КомпозиторМинко Ламбов
ЛибретистАна Топалова
ОсноваОскар Уайлд
Жанрпоп-опера

Поп-операта „Рибарят и неговата душа“ е първото по рода си музикално-сценично произведение по едноименната приказка на Оскар Уайлд. Премиерата ѝ се състои на 19 май 2015 г. в зала 1 на НДК с диригент постановчик – Кирил Ламбов.

Поп-операта „Рибарят и неговата душа“ e грандиозен спектакъл, в който участие вземат над 100 артисти от различни сфери на изкуството. Приложени са новаторски подход и използването на различни композиционни техники, а общото звучене композиторът постига, чрез противопоставяне на оперни и поп – изпълнители, обединени от симфоничен оркестър, поп-рок бенд и хор.

Либрето[редактиране | редактиране на кода]

Ана Топалова е автор на драматизацията, текстовете на песните и режисьор на поп-операта „Рибарят и неговата душа“. Завършва НАТФИЗ със специалност актьорство за драматичен театър през 2007. Участва в различни театрални и филмови продукции. През 2010 печели кастинг за главната роля в рок-операта „Исус Христос-Суперзвезда“ в ДМБЦ – Стефан Македонски. Следват и други главни роли в хитови заглавия на театъра.

От 2012 г. започва работа с Минко Ламбов в проекта „Shaka Zulu Orchestra“. Същата година Минко Ламбов написва музиката към театралната постановка „Буря“ по А. Н. Островски с режисьори Ана Топалова и Димо Алексиев.

По-късно тя става основа за създаването на балета „Буря“, чието либрето Ана написва специално по поръчка на композитора. Впоследствие творческият тандем създава поредица от музикално сценични произведения като поп-перата „Рибарят и неговата душа“, мюзикъл за деца „Дивите лебеди“ и опера със сюжет от средновековната българска история, чието заглавие за сега авторите пазят в тайна.......

Музика[редактиране | редактиране на кода]

Автор на омагьосващата музика на спектакъла е Минко Ламбов – български композитор, продуцент, аранжор, оркестратор и пианист. Той е познат и характерен с това, че умело преплита различните музикални жанрове и стилове като: симфонична музика, джаз, поп, рок, както и музиката на различни етноси. „Рибарят и неговата душа“ е естествено продължение на творческите търсения на Ламбов. Музикалният език на композитора е ярък и завладяващ. Той ще ви остави без дъх и ще ви направи съпричастни още от първите тактове на увертюрата до самия край на произведението. Поп-операта включва 50 музикални номера между които: 11 арии, 9 дуета, 1 терцет, както и множество балетни сцени, етно, симфонична, и поп-рок музика, илюстрираща и подкрепяща различните силно емоционалните и драматични моменти в либретото.

Драматургия и режисура[редактиране | редактиране на кода]

Безспорно високата художествена стойност на приказката на Оскар Уайлд, по която е създадена поп–операта, е запазена в либретото и текстовете на песните, написани от режисьора на спектакъла Ана Топалова. Неусетно, смело и неочаквано нежният изказ на великия английски писател е продължен с отговорност и вдъхновение.

Провокирана бях от музиката в „езика“ на Оскар Уайлд. Речта на неговите герои се излива като песен и така идеята този текст да се превърне в музика дойде съвсем естествено. Благодарение на дарбата на композитора Минко Ламбов да следва и аугментира с музиката си въздействието на една прекрасна драматургия, се случи така, че успяхме да увлечем толкова много творци в осъществяването на този мега – проект. Освен това, за мен беше изключително важно да видим на българска сцена сюжет с такива силни послания, заложени от гениален автор като Оскар Уайлд, призоваващи към толерантност и разбиране на различния от нас. Послания, които ни връщат към същността на човешкия живот и неговия смисъл. Послания, които ни напомнят, че всички сме еднакви – тогава, когато преследваме съкровените си желания, когато се борим за любовта си, когато умираме. Това са въпроси, които несъмнено вълнуват всеки човек, независимо от неговата възраст, произход и религия.

Ана Топалова

Хореография[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално хореограф на спектакъла е Боряна Сечанова. Тя създава хореографията за премиерата на поп-операта на 19.05.2015 г. в зала 1 на НДК, а балетната трупа е именно оглавяваната от нея супер формация „АРАБЕСК“. Впоследствие работа с режисьора започва топ хореографът на ДМБЦ – София – Татяна Янева, която вниква дълбоко в драматургията на спектакъла и именно нейната хореография се изпълнява от второто представяне на поп-операта до днес.

Визуализиция[редактиране | редактиране на кода]

Визията на поп-операта „Рибарят и неговата душа“ е съвременна и провокативна под ръководството на Полина Герасимова. Минималистичният дизайн на сценографията е подкрепен от триизмерна прожекция – симулация на декори и атмосфера. 3D mapping, холограмни изображения, прожекции на иновативни повърхности и материи – техники включвани дотогава единствено в скъпоструващи рекламни кампании ще бъдат използвани за пръв път в България за художествените цели на спектакъл.

Костюми[редактиране | редактиране на кода]

За нуждите на спектакъла са проектирани над 120 костюма, чиито художници са Павлина Кирякова и Елица Рангелова. Осъществяването на костюмите е извършено от Кремена Халваджиян.

Артисти, роли, оркестри, хорове, музиканти[редактиране | редактиране на кода]

Артисти[редактиране | редактиране на кода]

Изпълнител Роля
Ненчо Балабанов „Рибарят“
Николай Дограмаджиев „Рибарят“
Весела Бонева „Русалката“
Марияна Добрева-Велева „Душата“
Амалия „Душата“
Ана Топалова „Душата“
Мариана Попова „Магьосницата“
Йоанна Драгнева „Магьосницата“
Станислава Христова „Магьосницата“
Стефан Владимиров „Отецът“
Димо Алексиев „Разказвачът“
Румен Григоров „Разказвачът“
Джони Илиев „Дяволът“
Константин Лунгов послушници, търговци и вещици
Георги Ханджиев послушници, търговци и вещици
Тодор Велков послушници, търговци и вещици
Александър послушници, търговци и вещици
Красен Ханджиев послушници, търговци и вещици
Александър Василев послушници, търговци и вещици

Оркестри[редактиране | редактиране на кода]

Симфониета „София“, Софийска Филхармония, оркестър и хор на ДМБЦ – София, хор „Аве музика“, Българска хорова капела „Светослав Обретенов“.

Shaka Zulu Orchestra[редактиране | редактиране на кода]

  • Ангел Демирев – китара
  • Георги Георгиев – барабани
  • Ивайло Звездомиров – бас
  • Венцислав Велев – китара
  • Минко Ламбов – пиано
  • Цветан Георгиев – барабани

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]