Реклама

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Реклама на Кока-Кола от около 1890

Реклама (от френски réclame от латинското reclamo, „извиквам“) е разпространявана във всякаква форма и с всякакви средства привлекателна информация относно физическо или юридическо лице, стока, идея или начинание, която е предназначена за определен кръг потребители и цели да предизвика, формира или поддържа интереса им към въпросните лица, стоки, идеи и начинания, така че те да могат да се реализират (да бъдат избрани, купени, посещавани, следвани и прочее). рекламата започва да играе съществена роля през XIX-ти и XX-ти век, когато се поставя началото на масовата продукция. Само през 2007 година в световен мащаб за похарчени 385 милиарда долара за целите на рекламата.[1]

История[редактиране | edit source]

Функции на рекламата[редактиране | edit source]

1. Информационна функция - предоставя данни и знание относно комуникираните продукти, услуги или личности.

2. Мотивационна функция - подбужда към действие (покупка, избор).

3. Образователна и възпитателна функции - показва нови начини на използване на познати или непознати досега продукти, утвърждава определени нрави, учи и подтиква към повишаване на стандарта на живот.

4. Манипулационна функция - използва (в повечето случаи) законни и морални пътища за достигане до умовете на потребителите с цел убеждаването им във верността на комуникираната информация.

Рекламни цели[редактиране | edit source]

Средства[редактиране | edit source]

За целите на рекламата се ползват най-различни средства: телевизия, радио, печат, интернет, кино, билбордове, листовки, значки и много други. Всяка медия е своеобразно рекламно пространство. Рекламите могат да се разпространяват от рекламна агенция, от името на дадена организация или компания. Рекламните агенции служат като посредник между производителя на стоката и средството за нейната реклама.

Много реклами са направени и насочени към повишаване консумацията и употребата на дадени продукти и услуги чрез изграждането на така наречения бранд (марка). За тези цели рекламните призиви са често съпътствани с фактическа информация за потенциалните клиенти.

Организации, които рекламират не с комерсиална цел, а с цел популяризиране на идея са: политически партии, фондации, религиозни организации и военни структури. Дружествата с некомерсиална насоченост не са типичните рекламодатели и разчитат по-скоро на безплатни методи на популяризация.

Положителни и отрицателни ефекти[редактиране | edit source]

Рекламата е свързана и с негативни социални ефекти. Нежеланата реклама или така нареченият Спам във всичките му форми е един от страничните ефекти на рекламата в края на 20ти и в началото на 21ви век.

Източници[редактиране | edit source]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за
  1. Global Entertainment and Media Outlook: 2006–2010, a report issued by global accounting firm PricewaterhouseCoopers. // Pwc.com. Посетен на 2009-04-20.