Свети Андрей (Клепаров)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Свети Андрей“
Церква святого Андрія
Карта Местоположение в Лвов
Вид на храмагръкокатолическа църква
Страна Украйна
Населено мястоЛвов
РелигияУкраинска гръкокатолическа църква
ЕпархияЛвовска
Изграждане1926 – 1932 г.
„Свети Андрей“ в Общомедия

„Свети Андрей“ (на украински: Церква святого Андрія) е гръкокатолическа църква в район Клепалов на град Лвов, Украйна. Храмът се намира на улица „Варшавска“, №38.

Дълго време гръкокатолиците от Лвов нямат собствена църква и са енориаши към църквата „Параскева Пятница“. В началото на 20 век е постигнато споразумение с местните римокатолици за изграждане на общ храм за редуващи се служби. През 1908 г. е осветена общата църква „Божията майка на Светата Розария“, но гръкокатолиците не са допуснати.

Обществото реши да построи нова църква. Набирането на средства започва през 1910 г., но е прекъснато от Първата световна война. Строителството, по проекта на Сергей Тимошенко,[1] започва едва през 1926 г. и продължава до 1932 г. Църковните кръстове и камбаната са осветени от лвовския епископ Иван Бучко. Интериорът съдържа петредов иконостас, рисуван от Антон Манастирски. На 16 ноември 1936 г. храмът е осветен. Няколко години по-късно Клепаров е отделен в отделна енория.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Власенко В. М. Сергій Тимошенко – архітектор і політик // Сумський історико-архівний журнал. – № 2 – 3, 2007.;— С. 33.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Криса Л. Салагай Б. Храми Львова. Фотоальбом. – Львів: Астрон, 2001. – С. 118. ((uk))
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Церковь Святого Андрея (Клепаров)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​