Свети Климент Охридски (Щип)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Свети Климент Охридски“
„Свети Климент Охридски“
Карта Местоположение в Щип
Вид на храмаправославна църква
Страна Северна Македония
Населено мястоЩип
Посветен наКлимент Охридски
РелигияМакедонска православна църква – Охридска архиепископия
ЕпархияБрегалнишка
Архиерейско наместничествоЩипско
Изграждане2012 г.

„Свети Климент Охридски“ (на македонска литературна норма: „Климент Охридски“) е православна църква в квартал Сеняк на град Щип, Северна Македония. Църквата е част от Брегалнишката епархия на Македонската православна църква – Охридска архиепископия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Темелният камък на храма е поставен в 1997 година от митрополит Стефан Брегалнишки.[1] Църквата е осветена на 4 ноември 2012 година, по повод 45-годишнината от създаването на Македонската православна църква, от архиепископ Стефан Охридски и Македонски в съслужение с митрополитите Петър Преспанско-Пелагонийски, Тимотей Дебърско-Кичевски, Иларион Брегалнишки и епископите Йосиф Велички и Йосиф Лешочшки, архимандритите Нектарий и Никола, игумените Дамаскин и Фотий и свещеници и дякони от всички епархии на МПЦ.[2]

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

В архитектурно отношение църквата е кръстокуполен храм, като куполът е с осмостранна основа. Сградата е измазана. Иконостасът е дървен и резбован, дело на щипския резбар Стоймир Веселинов, а иконите са дело на скопския зограф Никола Цонев.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Црква „Св. Климент Охридски“ - Штип // Брегалничка епархија. Архивиран от оригинала на 2022-08-08. Посетен на 13 април 2020 г.
  2. Осветување на црква на свети Климент Охридски во Штип // Македонска православна црква - Охридска архиепископија, 07.11.2012. Посетен на 13 април 202 г.