Свети Михаил (колеж във Варна)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Архангел Михаил.

Свети Архангел Михаил
Информация
СедалищеВарнаБългария
Основаване1899
ОснователAвгустини на Успението
Закриване1934
Видмъжки католически колеж
Карта Местоположение
Свети Архангел Михаил в Общомедия

Френският колеж „Свети Михаил“ е мъжко католическо училище във Варна, съществувало през първата половина на XX век.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1897 г. във Варна пристигат шест монаха от конгрегацията на успенците. Един от тях е отец Александър Шилие – основателя на френския колеж „Свети Августин“ в Пловдив. През 1899 г. те основават колежа „Свети Михаил“, който е клон на пловдивския колеж.[1]

Сградата на колежа е построена през 1905 г. по проект на арх. Пернигони и изпълнител на строежа – арх. Дабко Дабков. През 1924 г. по проект на Дабков сградата е разширена. По същото време дирекционното здание на колежа е настроено с един етаж от арх. Александър Дубовик. Този етаж е използван за пансион. В двора на колежа е построен и параклисът „Свети Архангел Михаил“.

Снимки на бул. „Княз Борис“. Сградата на колежа е най-високо здание вляво на снимката, успоредно на улицата

Първоначално са се обучавали момчета до V гимназиален клас. До Балканската война колежът има около стотина ученици. Преподаването ставало на френски по френски учебници, а на български се изучавали български език, история и география. По-късно в училището задължително се изучавал немски език. С годините към колежа са организирани хор и фанфарна музика. Възпитаниците на колежа формирали успешни отбори по футбол и баскетбол и първи в града започнали да играят волейбол.

Преподаватели в колежа са били отците Прива Белар, Озон Дампера, Мари-Жерма Филиол, Павел Джиджов, Йосафат Шишков, писателят Любомир Генчев и др.

Колежът е закрит през 1934 г. На незавършилите е разрешено да учат в девическия колеж „Свети Андрей“, с което той става смесена гимназия.

Сградата на колежа е съборена. Запазени са дирекционното здание, където от 1994 г. се помещава манастирът на сестрите от ордена на „Майка Тереза“ и параклисът.

Възпитаници[редактиране | редактиране на кода]

  • Пол Жан Дюрони – испански вицеконсул във Варна

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Елдъров, Светлозар. Католиците в България (1878–1989). Историческо изследване. София, Международен център по проблемите на малцинствата и културните взаимодействия, 2002.