Северен Хамгьон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Северен Хамгьон
함경북도
СтранаСеверна Корея
Адм. центърЧхънджин
Площ20 345 km²
Население2 060 725 души (1993 г.)
101 души/km²
Северен Хамгьон в Общомедия

Северен Хамгьон (чосонгъл: 함경 북도, правопис по системата на Маккюн-Райшауер Hamgyŏng-pukto) е провинция в Северна Корея. Намира се в крайната североизточна част на страната, и граничи с Китай на северозапад, с Русия на североизток, с Южен Хамгьон на югозапад и с Рянган на запад. Столица е град Чхонджин. Северен Хамгьон е провинция на Корея, образувана през 1896 след разделянето на две части на провинция Хамгьон.

География[редактиране | редактиране на кода]

Площта на провинцията е 16 365 км². Теренът е почти изцяло планински. Цялата източна част на Северен Хамгьон има излаз на Японско море, бреговете не са скалисти и са подходящи за туризъм. Климатът е умерен, горещ през лятото и много студен през зимата.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на провинцията към 1 януари 2005 е 2 037 234 души, почти всички от тях – корейци, с малки китайски и малцинства по границата.

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Провинцията се дели на 3 града и 12 общини. През 1993 от Северен Хамгьон се отделя Расон, който става директно управляван град.

Градове (си)[редактиране | редактиране на кода]

Общини (гун)[редактиране | редактиране на кода]

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Северен Хамгьон е най-бедната провинция на Северна Корея. Населението ѝ разчита почти изцяло на земеделието и риболова, за да изкарва прехраната си. За разлика от останалите провинции, тази не е богата на ресурси, полезните изкопаеми се ограничават до малки залежи на въглища. Повечето въглищни мини в района са изчерпани. Провинцията е пострадала на няколко пъти от тежки наводнения.

Други[редактиране | редактиране на кода]

В провинцията са разположени множество военни бази, вкл. ракетната площадка с двойно предназначение Мусудан-ри, много ракетни складове и военни пристанища. В Северен Хамгьон през 2006 година е бил извършен и първият ядрен опит на страната. Тук се е намирал и затворническият лагер Онсон.