Сент Луис (кораб)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Немският капитан Густав Шредер води преговори в пристанището на Антверпен за получаването на разрешение бежанците да слязат от кораба.

«Сент Луис» е хамбургски параход известен най-вече с т.нар. «Плаване на обречените» — неудачен опит на еврейски бежанци от Третият Райх да емигрират в Новият свят след събитията около т.нар. кристална нощ.

Корабът е под германска юрисдикция и под знамето на Третия Райх. През май 1939 г. около 900 германски евреи си купуват билети за плаването на парахода за Куба с надеждата да емигрират отвъд Атлантика. По това време Куба е в депресия от икономическа криза и на 8 май 1939 г. в Хавана е организирана грандиозна антисемитска демонстрация в която се включват над 40 хил. кубинци. На 13 май 1939 г. «Сент Луис» се отправя от Хамбург към Куба с 930 еврейски бежанци на борда. На 27 май с.г. параходът акостира в пристанището на Хавана. Корабът престоява на рейд 4 дни, но нито един от еврейските бежанци не получава разрешение да остане на кубинска земя. На 1 юни корабът отплава за САЩ под заплахата, че съдът ще бъде атакуван от кубинските въоръжени сили ако остане на рейд.

САЩ които още не са се оттърсили от голямата депресия, до 6 юни не дават разрешение за акостирането на парахода в американски териториални води и след шестдневно плаване в околоамерикански териториални води, корабът се отправя наобратно към Европа и на 17 юни акостира в пристанището на Антверпен. На 287 евреи Великобритания дава убежище, на 224 — Франция, на 214 — Белгия и на 181 — Холандия.

На 21 юни параходът се завръща празен в Хамбург. Предходно по пътя назад към Стара Европа, в Щюрмер Алфред Розенберг излиза с памфлет за "плаването на обречените", в който пише дословно:

Даваме евреи, много евтино - има ли желаещи?

Източници[редактиране | edit source]