Техерански пазар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Голям Техерански пазар
بازار بزرگ تهران
Карта Местоположение
МестоположениеИран
Голям Техерански пазар в Общомедия

Големият покрит пазар на Техеран (на персийски: بازار تهران‎) е покрит пазар в южната част на Техеран, Иран.

Състои се от няколко коридора с обща дължина около 10 км, като всеки от тях се специализира в определен вид стоки. Има няколко входа, като главният е Sabze-Meydan. Той е много повече от магазини на едно място, според някои това е икономическият двигател на града[1][2].

История[редактиране | редактиране на кода]

Пазарното строителство в Иран има хилядолетна история. Представлява лабиринт от оживени алеи и базари. Иранската архитектура използва изобилна символична геометрия, употребявайки чисти форми, като кръгове и квадрати, а плановете често се основават на симетрични оформления с правоъгълни дворове и зали. Покритите магазини на пазара се простират на десеткилометрова алея и мястото има няколко входа.

Големият покрит пазар на Техеран е изграден по древна традиция. Той е разделен на коридори, всеки специализиран в различни видове стоки, включващи медни изделия, килими, хартия, подправки, благородни метали. На пазара работят и по-дребни търговци, продаващи всякакви стоки. Днес, в допълнение към традиционните продукти, могат да се закупят и по-модерни.

Докато сегашният пазар се асоциира с времето от 19 век до наши дни, корените му датират от много по-отдавна. Въпреки че до голяма степен Техеранският пазар разчита на това свое историческо наследство, голяма част от него е построена в наши дни. Най-старите останали сгради и коридори надхвърлят 400 години, като много от тях са възстановени през последните 200 години. В този смисъл настоящият Техерански пазар е един от най-големите в Близкия изток. По-старите му части, обикновено са сходни в архитектурен стил, докато създадените през 20 век често изглеждат значително по-различно.

В опит да се повиши престижа на пазара, в края на 20 век са предприети проекти за реставрацията и разкрасяването му.

Пазарът днес[редактиране | редактиране на кода]

Днес големият покрит пазар на Техеран все още е важно място за търговия, въпреки че голяма част от търговията и финансите на града са преместени в други части на столицата. Пазарът е най-натоварен по обяд и между 17:00 и 19:00 часа.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]