Трифон Христовски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Трифон Христовски
български писател и есперантист
Роден
Починал
17 май 1944 г. (39 г.)
Трифон Христовски в Общомедия

Трифон Николов Христовски е български автор, публицист и есперантист[1]. През живота си той страда от детски паралич, заради който функционира само лявата му ръка.

Родителите на Трифон Христовски

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Роден в с. РадотинаОбщина Ботевград през 24 януари 1905 г. в семейството на Никола и Цана Трифонови. Той е едно от седем деца, от които три живеят пълен живот. Само на няколко месеца той заболява от детски паралич и неговите крайници, с изключение на лявата ръка остават неподвижни. Това принуждава семейството му да започне да се грижи за него, главно като го носи до училище. Христовски учи в местното училище, но образованието му е прекратено след като се научава да чете и пише, тъй като семейството му смята, че заради състоянието си, той няма да има къде да използва знанията.[1]

Трифон Христовски започва да се образова от домът си, като използва книгите и учебниците, които приятелите му носят от училище. Семейството му няма много книги и за това той започва сам да си набавя четиво и постепенно създава своя домашна библиотека. Трифон Христовски прекарва детството си вкъщи, като се придвижва чрез приспособление, което баща му направил. Вкъщи той е оставян под грижата на баба си или по-често сам. През това време той се учи от книгите в домашната библиотека, като по този начин значително обогатява културата си.

Подобряване на знанията[редактиране | редактиране на кода]

С времето Христовски развива широки познания по литература, критика, история и естествени науки. Най-заинтригуван е от литературата, засягаща въпроси свързани с политическата икономия и обществените противоречия. Постепенно Христовски развива свои политически виждания, които все повече и повече си съвпадат с левите идеологии. По това време в селото се създава младежко партийно дружество, в което Трифон Христовски първоначално не членува. Христовски се запознава със секретарят на дружеството – Георги Пеев, с когото, по време на селските седенки, Трифон Христовски води редица идейни спорове, от които Георги Пеев често излизал победител.

Трифон Христовски с група младежи

Георги Пеев е основният фактор който напълно спечелва Христовски за лявата идея, като го запознава с пролетарското творчество на редица автори. Трифон Христовски става виден член на младежкото партийно дружество в селото. Неговата политическа нагласа е затвърдена след Септемврийското въстание през 1923 г. Той открито заявява вижданията си, но заради състоянието си, не е смятан за заплаха. Трифон Христовски и Георги Пеев стават много близки до 1925, когато на 4 юни полицията арестува Георги Пеев, заедно с брат му Коцо и Петко Димов от с. Радотина, заради техните политически възгледи. В нощта на 5 срещу 6 юни в ботевградската казарма става веселба, която обаче прикрива убийството на 24-ма мъже, едни от които са Георги, Коцо и Петко.

Безстрашие[редактиране | редактиране на кода]

Трифон Христовски не се плаши от това и започва още по-видно да заявява позициите си, като дори е носен в полицията, където е заплашван. Заплахите обаче са напразни, защото Христовски не спира с действията си. Директорът на местната прогимназия запознава Трифон Христовски с универсалният език есперанто, който усвоява и използва за кореспонденция с хора от СССР, Китай, Япония, САЩ, Канада, Англия, Германия, Дания, Франция, Испания, Югославия, Италия, Холандия, Австрия, Индия, Швеция, Виетнам, Египет, Полша, Финландия, Белгия и Швейцария. Той извършва комуникацията, чрез радио, с което се сдобива. Контактите му постепенно се увеличават, като половината писма в селото, биват изпратени до него.

Инициатива[редактиране | редактиране на кода]

Животът на Трифон Христовски е погълнат от обществената дейност и литературната работа. Той се явява общоводител на местната младеж, като председателства младежкото партийно дружество. С настъпването на Втората световна война тялото на Христовски е завзето от куп болести и той прекарва голяма част от последните си години на легло в редица болници. На 27 декември 1943 г. Трифон Христовски взема решението да напусне болницата и да се върне в родното си село. С липсата на професионална лекарска намеса положението му се влошава и майка му е принудена да се грижи за него.

Трифон Христовски умира на 17 май 1944 г.

Цензурираната книга на Трифон Христовски – „Войната в далечния изток“
Най-новото издание на биографията на Трифон Христовски – „Моят Живот“

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Навлизане в литературата[редактиране | редактиране на кода]

Трифон Христовски прави първият си литературен опит с повестта „Не гасне“. Несигурен обаче той преотстъпва правата на софийският писател Иван Бурнаджиев, като бива уверен, че Бурнаджиев ще преработи работата основно и ще я публикува. Христовски е смаян като прочита финалният продукт, който е почти същият, с леки промени.

Учител го запознава с мистерии около смъртта на Христо Ботев. През 1937 г. Христовски пише статия с цитати по темата, а през 1938 г. успява да издаде брошурата „Смъртта на Христо Ботев“. С нея той придобива сравнителна известност, заради нечуваните тогава схващания и гледни точки в брошурата.[2] Трифон Христовски издава книгите „Проблеми на селото“ и „Любов и брак“.

Цензурирана книга[редактиране | редактиране на кода]

Тогавашната цензура се опитва да спре книгите от печат заради спорните възгледи и идеи в тях, но безуспешно. След богата кореспонденция с Китай, през 1938 г. Христовски написва книгата „Войната в Далечният Изток“. Цензурата не допуска книгата до печат,[3] защото в нея се представят позиции, свързани със събитията, случващи се в Китай по това време.

Последната голяма творба на Трифон Христовски е автобиографичната „Моят живот“, която той пише до смъртта си през 1944 г. Книгата е преиздавана няколко пъти, заради интригуващата история на автора.

Издания[редактиране | редактиране на кода]

Признание[редактиране | редактиране на кода]

  • Читалището в село Радотина се нарича „Трифон Христовски – 1906“.[4]
  • Орден „За народна свобода“ – II степен, Указ 144, Държавен съвет на НРБ (посмъртно)[1]

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

  • Баща Никола
  • Майка Цана

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в В Радотина почетоха паметта на Трифон Христовски // balkanec.bg. Посетен на 28 юни 2022.
  2. Мистерията около Ботевата снърт // bgnow.eu. Посетен на 28 юни 2022.
  3. Христовски, Трифон. Гигант на духа. Paprback, 1992.
  4. Детайлна информация за читалище „Трифон Христовски – 1906“ // chitalishta.com. Посетен на 28 юни 2022.
  • Народно читалище „Трифон Христовски“ с. Радотина