Търтей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Търтей

Търтей се нарича мъжкият екземпляр при пчелите.

Той се развива от неоплодени яйца, отложени от пчелата майка. Този факт е бил известен още на Аристотел. Причината търтеевите яйца да останат неоплодени се дължи на факта, че пчелата майка не пуска сперматозоиди от семеприемника и по този начин от влагалището ѝ излизат неоплодени яйца.

Външен вид[редактиране | edit source]

Търтеят е по-голям (дължина 15-17 мм. и тегло 200 мг.) и с по-развити осезателни органи от пчелите работнички. Очите са големи, а антенките сравнително дълги, хоботчето е късо, гърдите са широки. При тях липсва сакче за събиране на цветев прашец, липсва жило, като на това място се намират съвкуплителните му органи. Коремчето има овална форма като накрая е закръглено. Броят на търтеите в пчелното семейство варира в зависимост от сезона - от единични бройки през зимата при семейства със стари майки до 300 - 500 през пролетта.

Развитие[редактиране | edit source]

Излюпване на търтей

Пчелата майка снася търтеевите яйца в по-големи килийки, по същия начин както снася и оплодени яйца. Това са т.нар. търтееви килийки, които имат размери 8 мм. в диаметър. Три дни по-късно се излюпва ларва. Веднага пчели кърмачки започват да я хранят с пчелно млечице през първите три дни,а след това с кашичка от мед и цветен прашец. Ларвата се развива за 7 денонощия след което престава да се храни и се превръща в какавида. Следващия 14-дневен период на развитие се дели на 4-дневен период на предкакавида и 10-дневен период на същинска какавида. Така пълното развитие от яйце до имаго продължава за 24 дена.

Обикновено търтеи се развиват в пчелни семейства с по-стари пчели майки. Понякога е възможно майката да снесе търтеево яйце в по-малки килийки и така се излюпват търтеи с по-малки размери.

Значение[редактиране | edit source]

Изгонени търтеи извън кошера

Най-важната и единствена роля на търтеите е да осеменят новоизлюпената млада плодна майка. Брачният танц се извършва извън кошера високо във въздуха като майката се осеменява с 8 - 10 търтея. При този процес оплодителните органи се откъсват от коремчето на мъжкия и остават във влагалището, а самия търтей умира. Този процес още се нарича облитане.

След оплождането пчелите изгонват търтеите извън кошера, а личинките се изваждат от килийките и изхвърлят. Те са изпълнили своята функция и поради факта, че изяждат три пъти повече мед от пчелата работничка те не са вече нужни за семейството. Търтеите умират от глад, студ или биват изядени.

Вижте също[редактиране | edit source]

Източници[редактиране | edit source]