Ужасът в Амитивил (филм, 2005)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ужасът в Амитивил
The Amityville Horror
РежисьориАндрю Дъглас
ПродуцентиМайкъл Бей
Андрю Форм
Брад Фулър
СценаристиСкот Косар
В ролитеРайън Рейнолдс
Мелиса Джордж
Джеси Джеймс
Джими Бенет
Клоуи Грейс Морец
МузикаСтив Яблонски
МонтажРоджър Бартън
Крисчън Уагнър
СценографияПитър Лайънс Колистър
Филмово студиоPlatinum Dunes
Radar Pictures
РазпространителMetro-Goldwyn-Mayer
Dimension Films
Жанрфилм на ужасите
Премиера15 април 2005 г.
(Германия)
Времетраене89 мин.
СтранаСАЩ
ЕзикАнглийски
ЦветностДа
Бюджет$19 млн.[1]
Приходи$108 млн.
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Ужасът в Амитивил“ (на английски: The Amityville Horror) е американски свръхестествен филм на ужасите от 2005 г. Римейк е на класическия филм от 1979 г., който е базиран на бестселърът Ужасът в Амитивил.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Джордж и Кати Лъц се нанасят в нова къща заедно с трите си деца. Купуват я изгодно, но никой не има казва, че е била сцена на масово убийство. Година по-рано, най-възрастният син на семейство Дефео е застрелял всички, докато спят. Той твърди, че гласовете са го принудили да го направи. Скоро след нанасянето на Лъц, Джордж започва да чува гласове и се превръща в заплаха за останалите.

Край на разкриващата сюжета част.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Продукция[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че действието във филма се развива в Лонг Айлънд, той е заснет в Антиок, Бъфало Груув и Фокс Лейк в Илинойс, както и в Салем и Силвър Лейк в Уисконсин.

MGM твърди, че римейка е на базата на нова информация, разкрита по време на разследването на оригиналните събития, но по-късно Джордж Лъц твърди, че никой не е говорил с него или семейството му за проекта. Когато първоначално разбира, че се снима нов филм, адвоката му се свързва със студиото, за да разбере повече в етапите на планиране и да изрази убеждението на Лъц, че те нямат право да го правят без да го включат във филма. Три писма са изпратени, но нито едно не е признато. През юни 2004 г., студиото внася иск за признание във федералния съд, настоявайки, че имат право да направят римейк, но Лъц контраатакува, позовавайки се на нарушения на първоначалния договор, който е продължил през годините след излизането на първия филм.[2] Случая остава нерешен, когато Лъц умира през май 2006 г.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата The Amityville Horror (2005 film) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​