Уикипедия:Липсващото ръководство/За тази книга

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Уикипедия: Липсващото ръководство

Тази книга като редактируема документация[редактиране на кода]

На 25 януари 2009 беше отпечатан първият тираж на първото издание на книгата „Уикипедия:Липсващото ръководство“. Опитваме се да го направим и на български език в помощното именно пространство на Уикипедия. Изданието е на O'Reilly Media/Pogue Press с автор Джон Бротън, под условията на стандартния за Уикипедия лиценз за свободно съдържание.[1]

Силно вярваме в мисията на Уикипедия и на Фондация Уикимедия да събира и развива знания под свободен лиценз като обществено достояние и да ги разпространява ефективно и глобално. Тази мисия се изпълнява от милиони хора, които са допринасяли или ще допринасят към Уикипедия и другите проекти на Фондация Уикимедия. Този проект може да ги направи по-добри и по-продуктивни редактори, както и да покаже на потенциалните редактори какво е да си добър редактор.

Надеждата ни е, че уикипедианската общност ще приеме собствеността над тези страници, като обновява съдържанието съобразно промените в Уикипедия от момента на първото отпечатване на тази книга през януари 2008, като коригира неминуемите грешки, появили се в печатното издание, и като подобрява съдържанието по всички възможни начини, по които то ще става по-ценно за настоящите и бъдещите редактори.

— Питър Мейърс, главен редактор на поредицата „Липсващите ръководства“ (O'Reilly/Pogue Press)
Джон Бротън, автор

Въпроси, които могат да бъдат поставени[редактиране на кода]

В: Уикипедия вече има хиляди страници документация. Защо е нужна тази книга? (Или: Защо да се обновяват и подобряват тези страници, щом като Уикипедия вече има добра документация?)

О: Тази книга е различна от другата документация: тя предлага систематично ръководство за хора, които искат да научат „съществената сърцевина“, критичния минимум от информация, за да избегнат лутане в правилата. Книгата е организирана като структуриран процес за усвояване на редактирането, с многобройни съвети и инструменти, улесняващи редактиране. Тази книга очертава пътя от новака към експерта, с илюстрации стъпка по стъпка за всяка тема.

В: Защо трябва да помагам да се подобри тази версия на тази книга, щом като О`Рейли/Поуг Прес ще вземе работата, която съм извършил, без да ми заплати или отблагодари?

Може би най-добрата причина поради която е необходимо да се редактира тази версия на книгата е, че тя ще помогне на новите редактори. Уикипедия има повече от достатъчно читатели — това от което тя се нуждае са повече нови редактори. Ако читателите имат добра отправна точка за изучаване редактирането на Уикипедията, това може да ги окуражи да станат редактори.

В: Какво ще се случи, ако пожелая значително да променя тази версия на книгата — например, като добавя глава, или разделя глава на части.?

О: Колкото по-радикална е промяната, толкова по-важно е първо да обявите това на съответните страници за беседи/дискусии (тези свързани с главата или главите, които искате да промениете), или на главната страница за беседи/дискусии Уикипедия беседа:Уикипедия:Липсващото ръководство. (Последното — в случай че предлагате да добавите нова глава.) Вие трябва да не предприемете значителни промени, освен когато стане ясно, че за това е постигнат макар и непълен консенсус.

В: Как да постигна консенсус, за да направя значителна промяна в тази версия на книгата?

О: В Уикипедия има много начини за постигане на консенсус: вижте темата за консенсуса и темата за обсъждането на съдържанието.

За автора и работния екип[редактиране на кода]

Следващото по-долу е от секцията „Липсващи Благодарности“ на първото печатно издание на Уикипедия:Липсващото ръководство (януари 2008, ISBN 0596515162):

  • John Broughton е бил регистриран редактор в Уикипедия от август 2005, с повече от 15 000 редакции, преди да напише тази книга. Най-голямото приключение, което е предприел в Уикипедия, е Editor`s index to Wikipedia (просто напишете „WP:EIW“ в търсещата кутия на Уикипедията). Този списък показва всяка важна справочна страница в Уикипедия, както и стотици външни за Уикипедия уеб-страници с полезна информация и инструменти за редакторите-уикипедианци.
  • Нен Барбър (редактор) е работила върху „Липсващото ръководство“ от неговото начало. Тя живее в Масачузетс със своя съпруг и своя G4 Макинтош.
  • Дон Фросто (редактор) е помощник-редактор за „Липсващото ръководство“. Когато не работи, се занимава със скално катерене, играе футбол и причинява неприятности.
  • Нели МакКесън (продукционен редактор) има магистърска степен от Сейнт Джон Колидж в Санта Фе, Ню Мексико. В момента живее в Кеймбридж, където любимите ѝ места за хранене са Пунджаби Дхаба и Такос Лупита.
  • Сохайла Абдухали (корекционен редактор) е писател и редактор на свободна практика. Тя е публикувала роман, няколко детски книги и многобройни къси разкази и статии. Неотдавна тя завършва етнографско изследване върху индианската жена. Живее в Ню Йорк със съпруга си Том и малката си дъщеря Самара.
  • Джил Стийнбърг (корекционен редактор) е писател на свободна практика и редактор и е произвела съдържание за О`Рейли, Интел, Майкрософт, и Вашингтонския Университет. Когато не работи с думи, Джил взема уроци по италиански, занимава се с оперно пеене и помага да се създават обществени паркове.
  • Даниъл Мошни Daniel Mocsny (технически контрол) открива за себе си редактирането в Уикипедия през април, 2006. Той редактира като обикновен потребител и в края но 2007 заема второ място по брой на осъществени редакции към Wikipedia Help desk. Освен това той е администратор на други две публични уикита и три корпоративни уикита, участвува в разработването на софтуера, документацията и техническата подръжка.
  • Годмунд Шик (технически контрол) е страстен пияч на кафе, който периодично изразходва време за печене, компилиране, бягане, четене и изследване на нови неща.

Следното е от раздела „Колофон“:

  • Илюстрациите на страниците на „Уикипедия:Липсващото ръководство“ са създадени от Роберт Романо и Джесамин Рийд с използване на Macromedia Freehand MX и Adobe Photoshop CS.
  1. От юни 2009 година, лицензионната политика на Уикипедия претърпя промени, след които за „стандартен“ за Уикипедия свободен лиценз вече се смята Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното, а не Лиценз на свободната документация на GNU.