Колимска магистрала

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Колима.

Федерален автомобилен път Р504 „Колима“
Страна Русия
НачалоЯкутск, Якутия
КрайМагадан, Магаданска област
Дължина2032 km
Федерален автомобилен път Р504 „Колима“ в Общомедия

Колимската магистрала (на руски: Федеральная автомобильная дорога «Колыма»; букв: Федерален автомобилен път Р504 „Колима“, наричан също и Колимски път) е автомобилен път в Далечния Изток на Русия.

Свързва градовете Якутск и Магадан. Общата дължина на пътя е 2032 km, от които 1197 km попадат в Якутия, а 835 km – в Магаданска област.

Магистралата е наричана, също така, Пътят на костите, тъй като костите на умрелите затворници, които са я строили, са били използвани в основите на пътя.[1] Понеже строежът е бил върху вечна замръзналост, погребване в материала на пътя е било считано за по-практично, отколкото копаенето на гроб.[2]

Маршрут[редактиране | редактиране на кода]

Мост над р. Колима при селището Дебин.

Колимската магистрала е ключов път в Далечния Изток на Русия. Тя свързва Якутия с Магаданска област, осигурява достъп до Тихия океан и е единственият автомобилен път в източните части на Якутия и западните части на Магаданска област. Разположена е в зона на изключително студени зими, като в някои части средните януарски температури са около -50 °C.

Магистралата започва като продължение на Ленската магистрала при селището Нижни Бестях, разположено на брега на река Лена, срещу Якутск. Преминава през селищата Тюнгюлю, Чурапча, Итик-Кюйол, Хандига, Уст Нера, Артик, Кадикчан, Сусуман, Ягодное, Дебин, Оротукан, Мякит, Атка, Палатка и Сокол и завършва в Магадан. Пътят има и два алтернативни маршрута. Първият се нарича „Южен“ или „Оймяконски“ път и е основно на територията на Якутия – минава през Кюбеме, Томтор, Куранах-Сала и Кадикчан. Този път не се поддържа и е в много лошо състояние. Вторият се нарича „Тенкински“ път и е на територията на Магаданска област – минава през Палатка, Уст Омчуг, Омчак и Болшевик.

История[редактиране | редактиране на кода]

Пътни работници на „Далстрой“ изграждат мост над р. Колима, 1930-те.
Камион на Колимския път през 1938 г.

Развиването на рудодобива в Далечния Изток на Русия през 1920-те години обуславя построяването на пътна мрежа.[2] През ноември 1931 г. е създаден „Далстрой“ – организация на НКВД, имаща за цел построяването на път между Магадан и Уст Нера с клон към Якутск, като се използва труда на затворници от ГУЛАГ. През лятото на 1932 г. са въведени в експлоатация първите 30 km от пътя, а останалите 1042 km до Уст Нера са построени до 1953 г. Към края на 1941 г. е започнат строежът на „Хандигския път“, който има за цел достигането на Якутск през селището Хандига.

На 24 октомври 2008 г., след редица ремонтни работи в Оймяконски улус в Якутия и построяването на мостове, магистралата е официално открита за целогодишно ползване във всички направления.[3]

През 2015 г. е започнат строежът на продължението на Колимската магистрала, имащо за цел да достигне най-източния град в Русия – Анадир, като минава през селищата Омсукчан и Омолон и има разклонения към Билибино и Егвекинот.[4][5]

Днешно състояние[редактиране | редактиране на кода]

Пътят в района на селището Хасин, Магаданска област.

Днес по-голямата част от пътя е с всесезонно покритие и е в относително добро състояние. Прекосяването му през есента или пролетта е почти невъзможно, тъй като все още липсва изграден мост над р. Алдан в района на селището Хандига. Състоянието на „Оймяконския“ път е изключително лошо, поради липса на поддръжка. Участъци от този път са редовно наводнявани от реки през лятото, множество мостове са разбити – това затруднява преминаването му дори и с джипове 4x4. Днес той се използва единствено от мотоциклисти-авантюристи като предизвикателство.[6]

През 2004 г. Юън Макгрегър и Чарли Бурман се отправят на околосветско пътешествие с мотоциклети, чийто маршрут минава през Колимската магистрала. Но все пак, поради пътните условия, те не успяват да прекосят магистралата без чужда помощ. След това издават книга, телевизионна поредица и DVD, всичките именувани Лонг Уей Раунд.

Източници[редактиране | редактиране на кода]