Феличе Джимонди

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Феличе Джимонди
Феличе Джимонди на старта на Обиколка на Италия 1966 г.
Лична информация
ПрякорФениксът
Роден29 септември 1942 г.
Седрина, Италия
Починал16 август 2019 г. (76 г.)
Джардини-Наксос, Италия
Националноститалианец
Ръст181 cm
Тегло71 kg
Феличе Джимонди в Общомедия

Феличе Джимонди (на италиански: Felice Gimondi) е италиански професионален шосеен колоездач. С победата си в Обиколката на Испания през 1968 само три години след като става професионалист, той става вторият колоездач след Жак Анкетил, който печели и трите гранд-тура. Към 2022 г. само седем колоездачи са печелили и трите обиколки. Джимонди печели веднъж Обиколката на Франция, три пъти Обиколката на Италия и веднъж Обиколката на Испания. Печели също класиките Обиколка на Ломбардия (1966 и 1973 г.), Милано – Сан Ремо (1974 г.) и Париж – Рубе. При това постига всички тези победи, въпреки че кариерата му се развива по същото време като тази на Еди Меркс.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Felice Gimondi“ и страницата „Джимонди, Феличе“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.