Птица Феникс (Стара Загора)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Феникс (Стара Загора))
Птица Феникс
Паметникът през 2014 г.
Паметникът през 2014 г.
МестоположениеСтара Загора,  България
Архитектскулптор Красимир Зарков
Изграждане24 юли 2012 г.
Височинанад 5 метра

Птицата Феникс е монументална пластика в Центъра на Стара Загора, един от символите на града.

История[редактиране | редактиране на кода]

Пластиката „Птица Феникс“ е годишен проект на „Ротари клуб“ – Стара Загора за 2011 – 2012 г., предложен от проф. Цанко Яблански.[1][2] Изработката е дело на старозагорския скулптор Красимир Зарков, по поръчка и с финансиране на „Ротари клуб“ – Стара Загора.

Паметникът е открит на 24 юли 2012 г. на площада пред общината.[3] На тази дата е била кулминацията на боевете при които са избити над 14 500 жители на града, по време на Освободителната война.

Февруари 2019 г. е върнато на мястото си, след 16 месеца, по време на които протича мащабно преустройство на градското ларго по струващ близо 10 млн. лв. проект по оперативна програма „Региони в растеж“.

Композиция[редактиране | редактиране на кода]

Върху 3 м колона, покрита с черен мрамор, е поставена месингова скулптура на феникс с височина над 2 м. Монументът тежи общо 330 кг., от които 250 кг. е металната скулптура, отлята в леярната на Валентин Моллов.[4]

Символика[редактиране | редактиране на кода]

Монументът е един от символите на града. Паметникът е символ на възраждането на духа на многократно опожарявания град с над 8000 години история, така, както митичната птица феникс се възражда от пепелта. Последното изцяло опожаряване на Стара Загора е от войските на Сюлейман паша през Руско-турската освободителна война.

В образа на птицата-феникс е и талисманът Берко на баскетболния тим на „Берое“.[5] Костюмът е дело на старозагорския куклен театър, декември 2015 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]