Ханон Мореплавателя

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ханон Мореплавателя
Hannón el Navegante
картагенски мореплавател и изследовател
Роден
Картаген, Тунис
Починал
Семейство
РодМагониди
ДецаХимилкон II
Ханон Мореплавателя в Общомедия
Пътят на Ханон Мореплавателя

Хано̀н Мореплавателя (на испански: Hannón el Navegante) е картагенски мореплавател, ръководил експедиция по западното крайбрежие на Африка в средата на 5 век пр.н.е.

Експедиционна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Основният източник за пътуването на Ханон Мореплавателя е гръцки текст, озаглавен „Пътешествието на Ханон, водач на картагенците, около частите на Либия отвъд Херкулесовите стълбове“. Той е известен на древни автори като Плиний Стари и Ариан и се предполага, че е гръцки превод на плоча, поставена от самия Ханон в храма на Баал в Картаген.

Според преобладаващото мнение, експедицията на Ханон е организирана с цел да укрепи картагенското присъствие по атлантическото крайбрежие на Северозападна Африка. Там той основава или подсилва с нови колонисти градовете Тимиятерион (край днешния Кенитра), Солеис (днес Медуза), Акра (днес Агадир).[1] След това продължава на юг, но не е сигурно до коя точка от крайбрежието достига. Сведенията за пътуването, достигнали до наши дни, са неточни, а според някои изследователи, например Уормингтън,[2] оригиналният текст умишлено е съставен с грешки и неточности, за да заблуди потенциални търговски конкуренти на Картаген. Почти всички изследователи приемат, че Ханон достига до устието на река Сенегал, а според някои хипотези – дори до крайбрежието на днешните Камерун и Габон.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Hanno. Encyclopædia Britannica. Посетен на 17 ноември 2007, from Encyclopædia Britannica 2006 Ultimate Reference Suite DVD.
  2. Warmington, B.H. Carthage, Penguin, Harmondsworth, стр. 76