Храм на Ешмун

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Останките от Храма на Ешмун
Тронът на Астарта в Храма

Храмът на Ешмун (на арабски: معبد اشمون) е древно място за поклонение, посветено на бог Ешмун, финикийски бог на лечението. Намира се в близост до река Авали и на 2 км (1,2 мили) североизточно от Сидон в югозападната част на Ливан.

Строен и реконструиран е от 7 век пр.н.е. до 8 век, което предполага интегрираната му връзка с близкия град Сидон. Първоначално е построен от сидонския цар Ешмуназар II по времето на Ахеменидите (ок. 529 - 333 г. пр.н.е.), за да отбележи богатството на града в този период. След обсадата на Тир, сидонци приютяват пожалените тирани почитатели на Ваал, вероятно и с лечебна цел.

По-сетне продължава неговото разширение и споделяйки превратностите във вековете с редуваща се с независимост чуждестранна хегемония, светилището разполагайки с богатството на града търпи и различни архитектурни и декоративни стилове и влияния.

През персийско-елинския период е бил облицован с мрамор, като е имало басейни захранвани от канали за насочване на вода от река Асклепий, които са се използвали за терапевтични и хигиенни цели, които и характеризират култа към Ешмун. Светилището е съхранило много ценни артефакти с изписани финикийски текстове, предоставящи ценна информация за Храма и древния Сидон.

Храмът изпада в забвение, когато християнството заменя езичеството и неговите големи варовикови блокове са били използвани за изграждане на по-късни постройки. Храмът е преоткрит през 1900 г. от местни иманяри, което предизвиква любопитството на международната научна общност. В периода от 1963 г. до началото на ливанската гражданска война през 1975 г. са проведени редица проучвания на мястото и днес е част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Източници[редактиране | edit source]

Вижте също[редактиране | edit source]