Царевичен смок

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Царевичен смок
Kornnatter.jpg
Природозащитен статут
Status iucn3.1 LC bg.svg
Незастрашен
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Reptilia Влечуги
разред: Squamata Люспести
семейство: Colubridae Смокообразни
род: Elaphe Пъстри смокове
вид: Elaphe guttata Царевичен смок
Научно наименование
Уикивидове Elaphe guttata
(Linnaeus, 1766)
Разпространение
Pantherophis guttatus map.svg
Царевичен смок в Общомедия

Царевичен смок (Elaphe guttata) е вид змия, срещащ се в САЩ.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Царевичният смок е широко разпространен в природата на Северна Америка, където обитава низините. Наречен е така, защото когато гризачите нападали царевичните полета, той идвал и изяждал гризачите за прехрана.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Царевичният смок, още известен като царевична змия или Еlaphe guttata, е широко разпространен. Тази неотровна змия лесно се поддава на опитомяване и има сравнително благ нрав. Типичната окраска на вида е тъмнооранжева с очертани с черна ивица червени петна по гърба и черно-бял корем. Обичайната дължина на царевичния смок е около 80-90 см, но може да достигне и 150 см. Оптималната температура, на която живее, е в границите между 25-30°C през лятото и около 20°C през зимата. За малките е необходима малко по-висока температура (27-32°C). Поддържането на достатъчно висока температура е важно за доброто храносмилане на змията.

Храна[редактиране | редактиране на кода]

Менюто зависи от възрастта и големината на индивида. Царевичният смок яде мишки, плъхове, гущери и малки птички. Новоизлюпените змии от този вид се хранят с 1-2 новородени мишлета на седмица. Новоизлюпените могат да приемат и повече от 2 мишлета на седмица, но това е прекалено много храна за тях и може да доведе до проблеми по-късно. Големината на мишлетата расте пропорционално на ръста на змията, колкото по-голяма става тя, толкова по големи стават мишлетата, с които се храни.

Източници[редактиране | редактиране на кода]