Четвърта космическа скорост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Галактиката Млечен път

Четвъртата космическа скорост е минималната необходима космическа скорост на едно тяло, за да преодолее гравитацията на галактиката в дадена точка. Четвъртата космическа скорост се използва доста рядко. Никой изкуствен обект все още не е развивал такава скорост.

Четвъртата космическа скорост не е постоянна за всички точки от галактиката, а зависи от координатите. Изчислено е, че в района на нашето Слънце четвъртата скорост е около 550 km/s. Стойността силно зависи не само (и не толкова) от разстоянието до Галактическия център, но и от разпределението на масите на материята в Галактиката, за което все още няма точни данни поради факта, че видимата материя съставлява само малка част от общата гравитираща маса, а всичко останало е тъмна материя. Извън галактическия диск разпределението на масите е приблизително сферично симетрично, както следва от измерванията на скоростите на кълбовидни купове и други обекти от сферичната подсистема.

Изчисление[редактиране | редактиране на кода]

Четвъртата космическа скорост е числено равна на корен квадратен от гравитационния потенциал φ, взет с обратен знак в дадена точка от галактиката, ако се избере гравитационният потенциал да е равен на нула в безкрайността:

Гравитационният потенциал, създаден от произволно разпределена маса, такава като Галактиката, удовлетворява уравнението на Поасон:

където  е оператор на Лаплас,  е гравитационната константа,  е разстоянието от центъра на галактиката,  е плътността (точни данни за разпределението на плътността в галактиката засега няма).

Примери[редактиране | редактиране на кода]

  • Орбиталната скорост на движението на Слънцето около центъра на Галактиката е приблизително 217 km/s и ако се движи около три пъти по-бързо, то в крайна сметка би напуснало Млечния път.
  • Звездите, разположени близо до свръхмасивната черна дупка в центъра на нашата Галактика (обект Стрелец А*), понякога могат да придобият значителен импулс, достатъчен да преодолее гравитацията на Галактиката или дори по-голям, даже до скорости от порядъка на 4000 km/s в някои случаи.[1]
  • Пулсарът B1508+55, отдалечен на 7700 светлинни години от Земята, се движи със скорост от 1100 km/s, което е два пъти по-висока от четвъртата космическа скорост в слънчевия регион (550 km/s).[2]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Вселенская катапулта: Звезди как снаряди // Популярная механика. 2007-09-14. Архивиран от оригинала на 2012-01-08. Посетен на 2011-11-09.
  2. Сверхбистрий пулсар собирается покинут Галактику // Архивиран от оригинала на 2022-01-03. Посетен на 2020-06-23.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]