Янош Аран

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Янош Аран
унгарски поет
Янош Аран 
Роден: 2 март 1817
Унгария
Починал: 22 октомври 1882
Будапеща, Унгария

Янош Аран (на унгарски: Arany János) (2 март 1817 - 22 октомври 1882, Будапеща) е унгарски поет епик, един от най-големите майстори на баладата.

Биография[редактиране | edit source]

Янош Аран е роден в протестанско семейството на бедни хора. Той знае латински, френски, немски и английски език. Работил е като учител, пътуващ актьор и нотариус.

Първият литературен успех за Арани е през 1846 г., когато е публикувана първата му сатирична поема "Загубената конституция". През същата година завършва една от най-известните си поеми "Толди", посветена на фолклорен герой на Унгария, допринесъл за развитието на националното съзнание.

По време на революцията от 1848-1849 г. Аран е приятел с Шандор Петьофи. Написва няколко патриотични поеми и балади. След приключването на революцията Аран е бил принуден да се укрива за известно време. Завръщайки се в Будапеща, е награден през 1867 г. с академичната премия „Надашди“ за историческата си поема за хуните "Смъртта на Буда" и по-късно е избран за пожизнен секретар на Унгарската академия на науките.

Превежда "Крал Джон", "Хамлет" и "Сън в лятна нощ" на Шекспир на унгарски. Превежда също произведения на Аристофан, Лермонтов, Пушкин и Молиер.

След 1877 г. се оттегля от публичния живот и пише най-вече лирически или епически произведения. В продължение на първата поема за Толди през 1854 г. пише и втора част от трилогията "Вечер на Толди" и през 1879 г. - "Любовта на Толди".

Синът му Ласло също става поет.

Връзки[редактиране | edit source]