Calpurnia aurea

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Calpurnia aurea
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Розиди (rosids)
(без ранг):Фабиди (fabids)
разред:Бобовоцветни (Fabales)
семейство:Бобови (Fabaceae)
род:Calpurnia
вид:C. aurea
Научно наименование
Benth., 1837
Синоними
  • Sophora aurea Aiton, 1789
Calpurnia aurea в Общомедия
[ редактиране ]
Цветовете на Calpurnia aurea

Calpurnia aurea е растителен вид от род Calpurnia, семейство Fabaceae (Бобови). Видът C. aurea е най-разпространеният представител на рода, който се състои от 16 вида, 8 от които се срещат естествено само в южната част на Африканския континент.

Местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Характерен е за Южна Африка, като местообитанието му се простира от южното крайбрежие на провинция Източен Кейп на североизток през Квазулу-Натал и Свазиленд до Мпумаланга, Гаутенг и Лимпопо. Среща се и още по на север в тропическа Африка до Етиопия, както и в южна Индия (подвида C. aurea ssp. indica). Подвидът C. aurea ssp. aurea има популации и в провинция Трансваал и в Зимбабве.[2]

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Обикновено се среща като малко дърво с височина до 4 метра, но в горски масиви може да достигне височина до 15 метра. Листенцата на една клонка са нечетен брой с едно листенце в края на клонката, а всички останали симетрично разположени по дължината ѝ.

Образува съцветия от 8 до 30 цветове, които са ярко жълти и с големина около 2,5 см. Растението цъфти по различно време на годината, в зависимост от сезона. В областите с летен дъждовен сезон цъфти в средата до края на лятото (декември – февруари), в областите със зимен дъждовен сезон и сухи лета цъфти през есента.

Плодовете на растението са шушулки, които са тънки и подобни на хартия с цвят на слама и с дължина около 10 см, с до 8 бобчета в шушулката. При узряване шушулката не се разтваря.[2]

Произход на името[редактиране | редактиране на кода]

Видът е описан за първи път през 1789 по екземпляр, растящ в Кралската ботаническа градина Кю Гардънс, за който се смята, че е донесен от Етиопия през 1777 година.

Името на рода, Calpurnia, произлиза от името на римския поет от I век Тит Калпурний Сикул. За Калпурний се смята, че е бил имитатор на Вергилий, и тъй като растенията от рода приличат на тези от род Virgilia (с подобна структура на цвета, но на цвят от бледо до наситено лилаво), им било дадено името на поета-имитатор. Името на подвида aurea означава на латински „златен“, на подвида sylvatica – „растящ измежду дървета“.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Calpurnia aurea (Benth., 1837). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 4 януари 2023 г. (на английски)
  2. а б в Calpurnia aurea, South African National Biodiversity Institute