Equinox (група)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Equinox
„Equinox“ на Евровизия 2018
„Equinox“ на Евровизия 2018
Информация
ОтБългария
Стилпоп музика
Активностот 2018 г.
Музикален издателSymphonics International
ЧленовеЖана Бергендорф
Георги Симеонов JJ
Джони Манюел
Трей Кембъл
Владимир Михайлов
Equinox в Общомедия

Equinox (/ˈɛkwɪˌnoks/, /ˈiːkwəˌnɑːks/, изговор) е българска супергрупа от 5 изпълнители, която представи България на Евровизия 2018 в Лисабон с песента „Bones“.[1]

Петчленната група се състои от българските певци Жана Бергендорф, Георги Симеонов JJ и Владо Михайлов, и американските певци Джони Манюел и Трей Кембъл.[2][3] Според Борислав Миланов, който е продуцент на песента, името „Equinox“ идва от термина равноденствие, означаващ моментите от годината, в които денят и нощта са приблизително с еднаква продължителност навсякъде по нашата планета. Тези дни се отбелязват по целия свят и са важни за всички основни религии. Миланов също твърди, че „Equinox“ идва от „равен“, „еднакъв“, означаващо, че всички членове на групата са равни помежду си.

Членове[редактиране | редактиране на кода]

Жана Бергендорф е родена на 20 октомври 1985 г. в София. Тя започва да пее, когато е на 7 години. Произлиза от музикално семейство – музиканти са майка ѝ и нейните баба и дядо. Когато е на 18 години, заминава да пее в Южна Корея. Остава там до 2010 г., след което се мести в Дания с годеника си Стефан (датчанин), с когото се запознава в Корея през 2007 г. В Дания тя участва в датската версия на X Factor.[4] Става известна със спечелването на втория сезон от българския X Factor през 2013 г.[5] Като изпълнител от музикалната компания „Virginia Records“ тя има хитове като „Самурай“, който става най-излъчваната песен в българския ефир в продължение на 5 седмици, „Играем с теб до края“, „Невъзможни сме сами“ и „Докрай“. Тя печели наградата за български дебют по време на годишните музикални награди 2015 г. на БГ радио и „Жена на годината 2014“ на сп. „Grazia“. През 2014 г. и 2015 г. тя е включена в списъка на Forbes – България на най-влиятелните известни личности в страната. Жана има син, Леон, роден през 2010 г. Тя говори български, английски, корейски и датски език.

Георги Симеонов, известен като JJ, е певец, автор на песни и вокален продуцент. Дебютира в популярната българска момчешка група 032 на 16-годишна възраст. През 2013 г. започва соловата си кариера и издава песните „По-добре, че разбрах“ и „Дилър на любов“. През 2009 г. започва да преподава поп, соул и RnB, води майсторски класове в София и Пловдив. Работи като вокален продуцент на албумите на едни от най-големите музиканти в България. Всяка година заедно със своите студенти провежда благотворителни концерти за деца с диабет, ракови заболявания, деца с увреждания, деца с аутизъм и детска церебрална парализа. През 2014 г. участва в турнето „Гласът на лятото“. Участва в последното издание на „X Factor Romania“.

Владимир Михайлов е български певец, автор на песни, артист и вокалист на известните групи Сафо и Сленг. Преди да стане част от Equinox, той участва в българската делегация на Евровизия 2017 като подкрепящ вокалист на Кристиан Костов. Като артист той играе в три от най-големите български филми за 2017 – Възвишение, Бензин и Нокаут, или Всичко, което тя написа. Той е съавтор и копродуцент на всички песни на Сленг, след като се присъединява към групата. Композира песните на много български изпълнители. Поканен е да играе водеща роля в българското продуциране на мюзикъла „Mamma Mia“. Работил е като озвучаващ актьор в анимационни филми като Замръзналото кралство, Рапунцел и разбойникът, Мъпетите и др.

Джони Манюел идва от Флинт, САЩ. Джони е изпълнител още от детството си, участва в турне на 'N Sync на 14-годишна възраст. Неговото изпълнение на песента на Уитни Хюстън „I Have Nothing“ на „Америка търси талант“ през 2017 г., когато в крайна сметка стигна до полуфиналите, набира над 270 милиона гледания в социалните медии. След „Америка търси талант“ той издава два сингъла – „Come Alive“ и „Blind Faith“ и започва да работи по дебютния си албум със Symphonics International.

Трей Кембъл автор на песни от Лос Анжелис, един от композиторите на „Bones“, важен участник в Equinox. Трей е писал музика за изпълнители като Дуа Липа, Bebe Rexha, норвежката певица Julie Bergan и румънката Александра Стан.

Евровизия 2018[редактиране | редактиране на кода]

На 12 март 2018 г. Българската национална телевизия обявява, че Equinox ще представи България на Евровизия 2018. Песента „Bones“ е продуцирана от Symphonics International, които стояха зад участията на България в Евровизия през 2016 и 2017, класирана на 4-то и 2-ро място съответно. Песента е композирана от Борислав Миланов, Трей Кембъл, Йоаким Першон (Joacim Persson) и Даг Лундберг (Dag Lundberg).

След първото тяхно изпълнение те стигат до финала, до който са допуснати още 9 участници. На финала завършват на 14-о място.[6]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Bulgaria reveals Equinox and Bones for Eurovision escdaily Посетен на 11 март 2018
  2. Bulgaria:Equinox releases „Bones“ // Eurovoxx.net. 12 март 2018. Архивиран от оригинала на 2018-03-12. Посетен на 12 март 2018. (на английски)
  3. Halpin, Chris. Bulgaria: Five-person group Equinox will sing „Bones“ at Eurovision 2018 // Wiwibloggs.com. 12 март 2018. Посетен на 12 март 2018.
  4. Жана преди X Factor // 24 часа. 2 ноември 2013.
  5. Жана е новият X Factor // Днес bg. 21 декември 2013.
  6. Съобщение на NOVA.bg
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Equinox (Bulgarian band) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​