Луфа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Luffa)
Луфа
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Розиди (rosids)
(без ранг):Фабиди (fabids)
разред:Тиквоцветни (Cucurbitales)
семейство:Тиквови (Cucurbitaceae)
триб:Sicyoeae
род:Луфа (Luffa)
Научно наименование
Mill., 1754
Луфа в Общомедия
[ редактиране ]

Луфа (на латински: Luffa) е род тропически и субтропични лози от семейство Тиквови (Cucurbitaceae).

В ежедневната нетехническа употреба луфа обикновено се отнася до плодовете на видовете Luffa aegyptiaca и Luffa acutangula. Култивира се и се консумира като зеленчук, но трябва да се бере в млада фаза на развитие, за да бъде годна за консумация. Зеленчукът е популярен в Индия, Китай, Непал, Бутан, Бангладеш и Виетнам.[1] Когато плодът е напълно узрял, той е много влакнест. Напълно развитият плод е източникът на гъбата за почистване луфа, която се използва в бани и кухни.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Името luffa е заимствано от европейски ботаници през XVII век от египетското арабско име на египетски арабски: لوف (lūf).[2]

Употреба[редактиране | редактиране на кода]

Фибри[редактиране | редактиране на кода]

Луфа за баня

Плодовата част на L. aegyptiaca може да бъде оставена да узрее и да се използва като гъба за баня или кухня, след като бъде обработена, за да се отстрани всичко освен мрежата от ксилемни влакна. Ако луфата се остави да узрее напълно и след това се изсуши върху лозата, месестата част изчезва, оставяйки само влакнестата част и семената, които могат лесно да се изтръскат. Луфата се използва като скраб за тяло под душа.

В Парагвай от луфа, комбинирана с други растителни вещества и рециклирана пластмаса, се правят панели, които могат да се използват за създаване на мебели и строителство на къщи.[3]

Храна[редактиране | редактиране на кода]

Видовете от род луфа са много популярен хранителен продукт. Има различни начини за приготвянето им, включително в супи или пържени.

Кратуна с боб мунг, приготвена в къща във Виджаявада, Андхра Прадеш, Индия

В северноиндийските щати, говорещи хинди, луфата се нарича торай (на хинди: तोरई), и се вари като зеленчук. В източните щати се нарича също ненуа, а в Централна/Западна Индия, особено в Мадхя Прадеш, се нарича гилки (на хинди: गिल्की). В Гуджарат луфата е известна като турия или туря (તુરીયા), както и гисори или гисора на езика Kutchi. Там е много популярен зеленчук, който обикновено се приготвя с обилен доматен сос и гарниран със зелени люти чушки и пресен кориандър.

В Непал и индийските щати, говорещи непалски език, се нарича гираула (घिरौंला). Там обикновено се приготвя с домати и картофи и се сервира с ориз.

В Бангладеш и индийския щат Западен Бенгал е известна като дудул (на бенгалски: ধুঁধুল) и е популярен зеленчук. Яде се пържен или варен със скариди, риба или месо.

Във виетнамската кухня кратуната е често срещана съставка в супи и пържени ястия.

В Япония се нарича хечима (на японски: へちま) и се отглежда в цялата страна през лятото. Обикновено се използва като зелен зеленчук в традиционни ястия на островите Рюкю. В други региони се отглежда и за цели, различни от храна – като гъба или за нанасяне на сапун, шампоан и лосион.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Christman, Steve. Luffa aegyptiaca // Floridata.com. 2010-03-13.
  2. "A commentary on Loureiro's "Flora Cochinchinensis" ", by E.D. Merrill, year 1935, in Transactions of American Philosophical Society volume 24 part 2, pp 377-378. Luffa @ ATILF Архив на оригинала от 2013-10-17 в Wayback Machine. and "Suite de l'Etablissement de Quelques Nouveaux Genres de Plantes", by J.P. de Tournefort (1706) in Mémoires de l'Academe Royale des Sciences année 1706.
  3. Recyclable Homes; 2008 Rolex Awards for Enterprise.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Luffa в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​