Mustapha

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Mustapha
песен на Куийн от албума Jazz
Издаденa1978 г.
Стилхардрок
КомпозиторФреди Меркюри
Автор на текстаФреди Меркюри
ПродуцентQueen, Рой Бейкър
Езиканглийски език

Mustapha е песен, написана от Фреди Меркюри и записана от британската рок група Queen. Това е първата песен от албума Jazz.

Сингъл[редактиране | редактиране на кода]

Mustapha е издадена като сингъл в Германия, Испания, Югославия и Боливия през 1979 г. B-страната на сингъла е Dead On Time за немското и испанското издание, а за югославското и боливийското – In Only Seven Days. Четирите версии са с различни корици.

Текст[редактиране | редактиране на кода]

Текстът на песента е предимно на английски и арабски, повтаряйки думата Аллах. В песента има изречение, имитиращо фарси, отразяващо произхода на Меркюри. В текста се повтаря имената Мустафа и Ибрахим. Повтаря се и фразата Allah will pray for you („Аллах ще се моли за вас“). Части от текста като Achtar es na sholei, което означава „Негова звезда, не негов пламък“, изразяват ясна връзка с персийския език.

Изпълнения на живо[редактиране | редактиране на кода]

При изпълнения на живо Меркюри често пее началните вокали на Mustapha вместо въведението към Bohemian Rhapsody, преминавайки от Allah we'll pray for you до Mama, just killed a man.... От фестивала в Саарбрюкен през 1979 г. до южноамериканското Game Tour групата изпълнява почти пълна версия на песента, като Меркюри е на пианото. При изпълненията е пропускан вторият куплет – преминава се от първия към третия. Меркюри изпява интрото на Mustapha като транзит към Hammer to Fall, както се вижда в We Are the Champions: Final Live in Japan.

Състав[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Mustapha (song) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​