Siri

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Siri е гласов асистент, разработен от Apple Inc. Siri разпознава и използва гласови команди, зададени по естествен начин, за да отговаря на въпроси и изпълнява различни функции, достъпни в смартфона.

История[редактиране | edit source]

Siri в iOS 6 на iPhone 4S

Първоначално е независимо приложение за iOS, достъпно от App Store. В момента Siri е вградено приложение в операционната система iOS 5 и е достъпно на смартфона iPhone 4S, ще се предлага и в новата версия на iPad, където ще е част от iOS 6.

Функции[редактиране | edit source]

Siri предлага много функции, всички от които са управлявани с естествени гласови команди: управление на много приложения, проверка на времето, задаване на напомняния, изпращане на съобщения и имейли, управление на контакти, музика, календар, бележки, аларми, уеб браузър, изпълняване на задачи с карти, отговаряне на въпроси, използвайки WolphramAlpha.

Режим за шофьори[редактиране | edit source]

Siri има режим за шофьори, който позволява изпълняване на задачи на смартфона без да се налага на шофьора да откъсва поглед от пътната обстановка. Сред функциите в споменатия режим са GPS Навигатор, изпращане на текстови съобщения, телефонен разговор, правене на резервации в ресторант, намиране на обекти (хотели, ресторанти, кина, магазини и т.н.).