Доминик Хашек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Доминик Хашек
чешки хокеист

Роден
29 януари 1965 г. (59 г.)
Семейство
Деца3

Уебсайт
Доминик Хашек в Общомедия

До́миник Ха́шек (на чешки: Dominik Hašek; роден на 29 януари 1965 г. в Пардубице, Чехословакия) е чешки професионален хокеист, вратар, олимпийски шампион и двукратен носител на Купа Стенли.

Започва кариерата си в местния отбор в Пардубице. В продължение на 16 сезона между 1990 и 2008 играе в НХЛ където печели прозвището „Доминаторът“ и многобройни награди в това число шест пъти Vezina Trophy, три пъти William M. Jennings Trophy, два пъти подред Hart Memorial Trophy, два пъти Ted Lindsay Award, шест пъти е избран за мача на звездите в НХЛ. Хашек е първият европейски вратар печелил Купата Стенли.

С националния отбор на Чехия печели златен и бронзов олимпийски медал съответно в Нагано 1998 и Торино 2006, три пъти печели медали от световни шампионати за младежи и четири пъти при мъжете.

Обявява края на кариерата си в НХЛ през 2008 г. През сезон 2009 – 2010 играе в родния си Пардубице а през 2010 – 2011 в руския „Спартак“ – Москва.

Стил на игра[редактиране | редактиране на кода]

Хашек е известен с крайно нестандартния си стил. Той пази предимно легнал върху леда като така покрива изцяло долната част на вратата където се бележат повечето голове в хокея. Често се хвърля върху леда още преди изстрела на атакуващия противник и бидейки изключително гъвкав буквално се търкаля използвайки всяка една част от тялото си за спиране на шайбата. Коментирайки стила си Хашек казва:

Казват, че съм неортодоксален и се мятам по леда като някаква риба. Аз казвам, на кого му пука, докато спирам шайбата? [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Гашек, Доминик“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​