АПС

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Автоматичният пистолет „Стечкин“ (АПС) е създаден от руския оръжеен конструктор Игор Стечкин(1922 – 2001).

Пистолетът е изработен в Централното конструкторско бюро-14 и е приет на въоръжение в Червената армия през 1951 г. като лично оръжие на екипажите на бойни машини като танкисти, пилоти и др. „Стечкин“ се появява почти едновременно с „Макаров“ и това, както и фактът, че конструкторите им са близки приятели, определя и сходството между двете оръжия.

Предпазителят е комбиниран с превключвател на спусковия механизъм, даващ възможност за водене на автоматичен огън, заради което в конструкцията е въведено забавяне на отката на затвора. Лостчето на предпазителя е от лявата страна и има 3 положения – безопасно (np) полуавтоматично (OA) и автоматично (ABT). Когато е на предпазител, затворът не може да бъде издърпан назад. Въпреки оригиналния дизайн и високото качество „Стечкин“ е снет от производство за широка употреба, защото изработката му е сложна и скъпа.

След разпада на Съветския съюз „Стечкин“ става предпочитано оръжие в криминалните среди. Особено мрачна слава си спечелва модификацията на АПС със заглушител АПБ, доказала качествата си в Афганистан. Тази модификация е разработена от конструктора Неугодов през 1970-те години.Заглушителят се използва не само като средство за притъпяване на звука от изстрелите, но и балансира оръжието, като намалява скачането на цевта и увеличава устойчивостта при автоматична стрелба. В цевта има отвори след патронника, които отвеждат част от барутните газове извън цевта в тръба обхващаща цевта и излизаща пред дулния срез към която се прикрепя заглушител, като по този начин началната скорост на излитащия куршум намалява до подзвукова (290 м/сек). АПБ се използва успешно при специални операции.

калибър 9х18 мм.
дължина 22,5 см.
височина 15,2 см.
маса незареден 1,02 кг.
маса зареден 1,22 кг.
пълнител 20 патрона
скорост на куршума 320 м/сек
скорострелност 850 изстр/мин

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Сайт за любители на оръжия- pishtov.com