Абанос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Абанос
редактиране

Абаносът (Diospyros ebenum) е тропическо дърво от семейство абаносови с твърда черна дървесина. Среща се в Южна Индия и Шри Ланка. Вечнозелено. Достига до 20 – 25 m височина. Плодът е малък – до 2 cm в диаметър. Абаносът е най-тъмната позната дървесина, което заедно с голямата ѝ плътност (тя потъва във вода), фината текстура и възможността да бъде полирана извънредно гладко я прави много ценна като декоративно дърво. Застрашен вид е. Поради това сега се използва главно за направата на музикални инструменти. От него са се правели и черните шахматни фигури.

Абаносови статуетки от Шри Ланка

Стриктно погледнато, такава дървесина дават няколко вида от рода Diospyros, но понякога абанос се наричат и други твърди, тъмни дървесини, които не са от рода Diospyros. Най-известната абаносова дървесина се получава от дървото Diospyros ebenum, разпространено в южна Индия и Шри Ланка.

Някои видове от рода Diospyros дават т. нар. ивичест абанос, който има подобни физически свойства, но не е черен, а изпъстрен на ивици. Други видове не дават изобщо абаносова дървесина, например американския персимон (Diospyros virginiana).

Бележки[редактиране | редактиране на кода]